NieuwsAmsterdam

Gemeente Amsterdam doet ‘onverkoopbaar’ afvalbedrijf in de verkoop

AEB, Nederlands grootste vuilverbrandingsbedrijf en nu nog geheel eigendom van de gemeente Amsterdam, gaat in de verkoop. Begin volgend jaar hoopt Amsterdam de verkoop rond te hebben. Het warmtebedrijf Westpoort Warmte blijft voor de helft eigendom van de gemeente.

Gerard Reijn
Pont over het IJ. Op de achtergrond de rookpluimen van de AEB afvalcentrale   Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Pont over het IJ. Op de achtergrond de rookpluimen van de AEB afvalcentraleBeeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Daarmee lijkt het einde te naderen van twee jaar chaos en onzekerheid. De crisis rond AEB kostte een wethouder (Udo Kock, D66), enkele directeuren en commissarissen (onder wie de president-commissaris) de kop. En het kostte de gemeente Amsterdam tientallen miljoenen euro’s, nodig om het vrijwel failliete AEB overeind te houden.

De problemen kwamen in 2019 in één klap aan het licht toen AEB besloot vier van zijn zes verbrandingsovens stil te leggen, omdat ze door gebrekkig onderhoud niet meer verantwoord konden draaien. Het gevolg van het grotendeels wegvallen van Nederlands grootste vuilverbrander kwam dicht in de buurt van catastrofaal.

In het hele land moesten vuilverzamelaars plotseling op zoek naar andere ovens, die allemaal al vol zaten. Er moest weer vuilnis gestort worden terwijl dat eigenlijk verboden is, en het waterschap Amstel Gooi en Vecht zat met het geurigste probleem: duizenden tonnen rioolslib konden nergens meer worden verbrand en moesten tot in Zeeland toe worden opgeslagen op inderhaast in gereedheid gebrachte slibdepots. De invoer van afval moest halsoverkop worden stilgelegd.

Directe ondergang

Beroerder heeft een overheidsbedrijf er zelden uitgezien. Omdat de ovens stillagen, vielen de inkomsten grotendeels stil. De gemeente redde het bedrijf van een directe ondergang met een lening van 35 miljoen euro, samen met een groep banken. Eerdere pogingen om AEB te verkopen, strandden. Soms op politiek geharrewar, soms omdat de beoogde koper het liet afweten, zoals vuilverwerker HVC.

AEB leek zelfs onverkoopbaar en dus reddeloos te worden, omdat de Europese Commissie de lening van 35 miljoen beschouwde als ongeoorloofde staatssteun die eerst moest worden terugbetaald. Die problemen lijken nu opgelost. AEB bezit 50 procent van de aandelen van het warmtebedrijf Westpoort Warmte (de andere helft is en blijft van Vattenfall).

De gemeente Amsterdam neemt het dat pakket over, en betaalt daar de ‘marktconforme’ som van 73 miljoen euro voor. Samen met wat coulance van de banken kan AEB daarmee gedurende het verkoopproces wel weer vooruit. De gemeente verwacht dat ook de Europese Commissie binnen enkele weken formeel akkoord zal gaan met deze oplossing. Zodra die er is, kan Axeco, een bedrijf dat is gespecialiseerd in fusies en overnames, aan de slag om een koper te zoeken.

Waarmee niet alle problemen weg zijn. Ten eerste zal de gemeente Amsterdam nu veel geld moeten steken in het verwerven van de aandelen van het warmtebedrijf, en in noodzakelijke investeringen die daar nog zullen volgen. Maar voor AEB zelf wacht een veel groter probleem.

Amsterdam is de belangrijkste klant, maar het contract zal eind volgend jaar verlopen. Om het bedrijf nog een beetje zekerheid te geven, verlengt Amsterdam zijn contract met AEB tot eind 2025.

Lees ook:

Enorme schulden bedreigen AEB

Rioolslib zoekt uitweg tot in de verste hoeken

Hoe Nederland importeur van vuilnis werd

Aanvullingen & verbeteringen

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de lening van de gemeente Amsterdam 70 miljoen euro was. Dit moet zijn: 35 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden