Gemeente Amsterdam boos over tippelbeleid Openbaar Ministerie

Het gemeentebestuur van Amsterdam is het oneens met de beslissing van het Openbaar Ministerie om tippelende vrouwen niet meer te vervolgen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het tippelen is in Amsterdam verboden, met uitzondering van de ruim twee jaar geleden ingestelde tippelzone in Amsterdam-West. Die functioneert volgens de gemeente goed, maar de heroïnehoeren blijven in de binnenstad tippelen, vooral in de buurt van het Centraal Station.

Het OM zegt per jaar enige honderden vrouwen te vervolgen, maar het rendement is gering. Er zijn weinig cellen voor vrouwen en de gearresteerde hoertjes betalen hun boete niet, aldus het Openbaar Ministerie in Amsterdam. 'Bovendien vinden we dat die vrouwen niet in de cel thuishoren, maar ergens moeten worden opgevangen.'

De gemeente is niet van plan het tippelen vrij te geven. 'Zoals het nu gaat, is het wat de openbare orde betreft redelijk geregeld', zegt de woordvoerder van burgemeester Patijn. 'Er wordt buiten de tippelzone getippeld, maar het leidt niet tot de overlast, zoals in de tijd voor de tippelzone.'

De gemeente vindt ook dat heroïnehoeren moeten worden opgevangen, maar is niet van plan een opvanghuis te openen, zoals op de tippelzone in Amsterdam-West. Het zou die plek zo goed als overbodig maken.

Er is al opvang voor de tippelende vrouwen in het centrum, zoals het prostitutie-passantenproject. Na de zomer komt wethouder Ter Horst met voorstellen om de opvang van de tippelhoertjes in de binnenstad te verbeteren. Dit is twee weken geleden afgesproken in het overleg tussen de gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie.

Vrakking heeft toen met geen woord gerept over zijn voornemen het vervolgen van de tippelende hoertjes te staken. Dit is de reden waarom Patijn zo ontstemd reageert op het initiatief van Vrakking.

De Amsterdamse politie blijft optreden tegen tippelprostitutie buiten de zone. Als prostituees buiten de zone tippelen, wordt de plaatselijke verordening overtreden. De politie kan de vrouwen dan meenemen en een boete geven. Dat justitie hieraan niet meewerkt, doet aan de bevoegdheid van de politie weinig af, stelt de gemeente.

In Rotterdam blijft justitie het tippelen wel vervolgen. De autoriteiten willen voorkomen dat de tippelprostitutie, die is toegestaan op een haventerrein aan de Keileweg, zich verspreidt over aangrenzende woonbuurten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden