NieuwsONAFHANKELIJKHEIDSBEWEGING CATALONIË

Gematigde Catalanen houden relschoppers tegen in Barcelona

Na vijf dagen knokken zijn de protesten in Barcelona zaterdag veel rustiger verlopen, omdat gematigde demonstranten zich opstelden tussen politie en geweldplegers. Op die manier voorkwamen ze een nieuwe confrontatie. Het kan de kentering betekenen in de escalatie van het geweld in Catalonië.

Een Catalaanse demonstrant knielt op de grond tijdens een protest in Barcelona, ​​Spanje. Beeld Reuters
Een Catalaanse demonstrant knielt op de grond tijdens een protest in Barcelona, ​​Spanje.Beeld Reuters

Bijna een week geleden is het nu dat het Spaanse Hooggerechtshof negen leiders van de onafhankelijkheidsbeweging veroordeelde tot jarenlange gevangenisstraffen, en sindsdien brandt Barcelona.

De heftigste rellen vonden plaats op vrijdag. Overal in het centrum van Barcelona werden vuilcontainers aangestoken, driehonderd in totaal. Tussen de monumentale gebouwen zochten gitzwarte rookwolken een weg omhoog. Het maakte dat in de stad een uiterst sinistere sfeer hing.

In een week tijd zijn er al zeshonderd gewonden behandeld door de hulpdiensten. Een agent liep een schedelbasisfractuur op doordat met een katapult een metalen voorwerp op hem werd afgevuurd. Hij verloor kort het bewustzijn en werd door zijn collega’s weggedragen uit het strijdgewoel. Zijn toestand was zondag ‘zeer ernstig’. Ook een meisje liep een schedelbasisfractuur op. Daarnaast kregen diverse demonstranten een rubberkogel in hun oog, waardoor ze hun gezichtsvermogen verloren.

Politieconflict met demonstranten na een week van protesten. Beeld Getty Images
Politieconflict met demonstranten na een week van protesten.Beeld Getty Images

Precies op het plein waar een etmaal eerder het geweld een hoogtepunt bereikte, vlakbij het gebouw van de Nationale Politie, vond zaterdagavond opnieuw een demonstratie plaats van actievoerders voor de Catalaanse onafhankelijkheid. Dit keer werd er gedemonstreerd tegen de ‘bezettingsmacht’ van zowel de Spaanse als de Catalaanse politie.

Het ergste werd gevreesd: de Catalaanse politie had winkeliers gemaand hun zaken dicht te houden, gezien de kans op een nieuwe veldslag. Omwonenden hadden hun auto’s uit voorzorg elders geparkeerd, zodat ze niet in vlammen zouden opgaan. Stations waren gesloten.

Maar zodra de spanning opliep, bleek er een strategie te zijn uitgedacht om nieuwe gevechten te voorkomen - een strategie die een dag eerder al in de Catalaanse stad Lleida was toegepast. Een deel van de aanwezigen ging tussen de Spaanse politie en de agressievelingen staan. Het waren onder meer de leden van En Peu de Pau (een actiegroep gespecialiseerd in vreedzaam verzet), brandweerlieden, het medisch personeel van de Sanitaris per la República en vrijwilligers van Open Arms, die normaal migranten uit de Middellandse Zee redden. Ook politici van de republikeinse partij ERC, wier leider met 13 jaar de langste gevangenisstraf kreeg, sloten zich aan bij de menselijke barrière.

Demonstranten verzamelen zich op 19 oktober 2019 op het Urquinaona-plein in Barcelona. Beeld EPA
Demonstranten verzamelen zich op 19 oktober 2019 op het Urquinaona-plein in Barcelona.Beeld EPA

De pacifisten haakten hun armen in elkaar en hielden urenlang vol. Af en toe hieven ze het Catalaanse volkslied aan. Ook schreeuwden ze leuzen naar de politie: ‘Jullie wekken geen angst, maar schaamte’. Toen de avond vorderde, gingen deze vreedzame independentistas op de grond zitten. Zo vormden ze een dijk van mensen die voorkwam dat het geweld opnieuw door de straten van Barcelona kolkte. Een dijk die steeds breder en steviger werd, omdat meer mensen zich erbij voegden.

Uiteindelijk besloot de Spaanse politie te vertrekken, zònder dat ze een uitval hadden gedaan naar de demonstranten. Een verdere escalatie van het geweld was afgewend. De vreedzaamheid overwon, ten minste voor één avond. En misschien is dit ook op langere termijn de kentering.

Op andere plekken in Barcelona raakten politie en relschoppers nog wel slaags. Toch is de balans die zondagochtend werd opgemaakt veelzeggend: terwijl er vrijdag nog 182 gewonden vielen, waren dat er zaterdag slechts 14.

De Catalaanse demonstranten waren altijd ‘heel, heel’ pacifistisch - tot deze week

Vrijdag ging een half miljoen mensen vreedzaam de straat op om te protesteren tegen de lange celstraffen voor Catalaanse politici. Maar er vonden ook, opnieuw, grimmige straatgevechten tegen de politie plaats.

Woede over jarenlange gevangenisstraffen voor Catalaanse separatisten

Negen prominente Catalaanse separatisten werden in Madrid veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. Voormalig vicepresident Oriol Junqueras kreeg met dertien jaar cel de zwaarste straf. Acht anderen gaan negen tot twaalf jaar achter de tralies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden