Gematigd verzet Syrië verkruimelt

Weer loopt een Syrisch oppositielegertje over naar de islamisten

Een van de laatste gematigde verzetsgroepen in noordelijk Syrië heeft zichzelf opgeheven na weken van gevechten met het Al Nusra Front - de Syrische afdeling van Al Qaida. De vier- tot vijfduizend man sterke Hazm Beweging sluit zich aan bij een islamistische rebellencoalitie in Aleppo.

Rebellen nabij Aleppo. Beeld AFP

Daarmee loopt de gematigde Syrische oppositie, die de VS zeggen te willen versterken, een ernstige klap op.

'Gezien de wandaden van het criminele Syrische regime tegen Syrië en Aleppo kondigen wij de ontbinding van de Hazm Beweging aan', aldus een verklaring die de groep in het weekend uitgaf. Die mededeling verwijst naar pogingen van het Syrische regime om Aleppo te omsingelen. De interne strijd tussen Hazm en al Nusra dreigt de verdediging van Aleppo en de bredere strijd tegen het regime te verzwakken.

Tegenslagen

De ontbinding van Hazm volgt op een lange serie tegenslagen voor de groep, die ooit als eerste Syrische oppositiebeweging Amerikaanse antitankraketten ontving. Zaterdag verdreef Al Nusra de strijders van Hazm uit Basis 46, een voormalige legerbasis van het regime en een van Hazms laatste bolwerken in noordelijk Syrië. Daarbij stierven zeker vijftig strijders van Hazm en dertig van Al Nusra. Beide groepen vechten tegen het Syrische regime, maar zijn ook verwikkeld in een onderlinge strijd.

Sinds Amerikaanse vliegtuigen Al Nusra-doelen in september kortstondig aanvielen, treedt de groep hard op tegen milities die zij als pro-westers zien. In november verjaagden Al Nusra's strijders de Hazm Beweging al uit de provincie Idlib. Al Nusra veroverde daarbij pantservoertuigen, enkele tanks en mogelijk ook door de VS geleverde antitankraketten op Hazm en een andere gematigde groep.

Hazm voegt zich nu bij het Levant Front, een in december opgerichte coalitie van zowel hardline- als meer gematigde islamisten die Aleppo domineert. De VS hopen dat individuele strijders van Hazm zich nog opgeven voor het trainingsprogramma dat Amerika dit weekend in Turkije begon.

In de armen van de radicalen

De oogst zal mager zijn. De VS reduceerden de afgelopen maanden hulp voor groepen als Hazm, terwijl Al Nusra zijn gebied uitbreidde. Ondertussen liepen talloze strijders van groepen als Hazm over naar de meer effectieve hardline-rebellengroepen.

Voor zover de VS nog Syrische opstandelingen aan zich weten te binden, is het de vraag of ze hetzelfde doel hebben. Amerika ziet de Syrische opstandelingen als een toekomstig grondleger dat het moet opnemen tegen Islamitische Staat. Syrische rebellen willen dat hun strijd zich richt op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, waartegen zij al vier jaar vechten.

Gebrek aan wapens en steun vanuit het Westen drijft seculiere en gematigde Syrische opstandelingen zo in de armen van meer radicale groepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.