Gematigd verzet Syrië naar vredesberaad

De gematigde verzetsgroep de Syrische Nationale Coalitie (SNC) neemt in januari deel aan de vredesconferentie in Genève. Dat heeft SNC-voorzitter Ahmad Jarba bevestigd. De Syrische regering liet eerder al weten een delegatie te zullen sturen. De conferentie op 22 januari is bedoeld om de bloedige burgeroorlog te beëindigen.

DAMASCUS - De bekendmaking van Jarba is een opsteker voor het Westen, de belangrijkste steunpilaar van de grootste Syrische verzetsgroep. Op dinsdag kondigde het Vrije Syrische Leger (FSA), dat eveneens door het Westen wordt gesteund, aan niet mee te doen.


Ook zei FSA-leider Salim Idriss geen wapenstilstand in acht te nemen tijdens het overleg. Een aantal jihadistische en islamistische rebellengroepen, waarmee geen diplomatiek contact is, zullen eveneens afwezig zijn. Zij erkennen de SNC niet en zijn ook niet van plan hun 'heilige oorlog' te staken.


Over de organisatie en opzet van de conferentie is maandenlang onderhandeld door de VS en Rusland. Het zal de eerste keer zijn dat de regering van president Bashar al-Assad aan de onderhandelingstafel zit met het verzet.


De vredesconferentie moet wat de VN betreft een overgangsregering opleveren, waarin zowel het kamp van Assad als zijn tegenstanders zitten. Jarba herhaalde echter dat het ondenkbaar is dat Assad deel zal uitmaken van die nieuwe regering.


Het Syrische bewind maakte donderdag duidelijk dat het niet naar Genève komt om de macht over te dragen 'aan wie dan ook'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Groot-Brittannië en Frankrijk beter konden wegblijven als ze bleven vasthouden aan deze 'illusie'.


Jarba zei dat ook Iran zou moeten aanschuiven bij het vredesoverleg, maar alleen als dat land ophoudt zich actief met de strijd te bemoeien. De oppositieleider doelt op de aanwezigheid van strijders van de pro-Iraanse Libanese beweging Hezbollah in Syrië. Die steunen het Syrische leger.


De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN riep de Europese landen en de Golfstaten donderdag op veel meer Syrische vluchtelingen op te nemen. Antonio Guterres zei donderdag dat bijna drie miljoen Syriërs naar de buurlanden zijn gevlucht, voornamelijk naar Jordanië, Libanon en Turkije. Van hen zijn 2,3 miljoen bij de VN geregistreerd. Nog eens 6,5 miljoen Syriërs zijn in eigen land op de vlucht geslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden