Update

Gemaskerde 'antidemonstranten' vallen betogers Hongkong aan

Honderden gemaskerde mannen hebben vandaag in Hongkong betogers aangevallen en barricades van de demonstranten afgebroken. Volgens The South China Morning Post deden de ongeregeldheden zich voor in het district Admiralty in het zuiden van de metropool.

Een betoger wordt tegengehouden door politieagenten tijdens een demonstratie in Hongkong. Beeld reuters
Een betoger wordt tegengehouden door politieagenten tijdens een demonstratie in Hongkong.Beeld reuters

De gemaskerde 'antidemonstranten' kregen hulp van taxi- en vrachtautochauffeurs bij het opruimen van versperringen. Zij ondervinden al weken last van de afsluiting van de wegen door de actievoerders die meer democratie eisen in Hongkong. 'Open de weg', schreeuwden ze, en 'Occupy Central is illegaal', refererend naar de naam waaronder de protestbeweging opereert.

Er braken gevechten uit toen een aantal gemaskerden de plastic kabels doorsneden die de barrières op Queensway met elkaar verbinden. De politie greep in om te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. Een aantal gemaskerde mannen die het protestkamp waren binnengedrongen en ruzie zochten met demonstranten werd weggevoerd.

De chauffeurs zijn boos op de betogers omdat ze inkomsten mislopen door de barricades die op grote wegen in Hong Kong zijn opgeworpen en die nu al weken grote verkeershinder veroorzaken. Taxiritten die normaal gesproken 20 minuten duren kosten nu bijna drie kwartier, meldt een boze taxichauffeur aan The South China Morning Post. 'Zij hebben niets te doen en kunnen gewoon op straat liggen, hun tenten opzetten en rondhangen, maar wij moeten geld verdienen', aldus de chauffeur.

In reactie op het neerhalen van barricades hebben de demonstranten nieuwe, versterkte barricades opgeworpen op Queensway.

(Tekst loopt door onder video)

Barricades verwijderen

Elders verwijderde ook de politie eerder vandaag een aantal barricades van actievoerders. De maatregel moet een einde maken aan de verkeerschaos die wordt veroorzaakt door het blokkeren van wegen, liet de politie weten. 'Er zijn honderden politieagenten op straat en ze zijn begonnen met het afbreken van sommige barricades', aldus een correspondent van CNN.

'We willen enkel de versperringen weghalen die de straat blokkeren en het overheidsmaterieel en ander openbaar eigendom terughalen', verzekerde de politie. Reuters meldt dat de demonstranten en politie als gevolg van deze actie weer lijnrecht tegenover elkaar staan. Het is nog onduidelijk of er meer barricades zullen sneuvelen of dat de politie het hierbij laat. De operatie van vanochtend leek bedoeld om de reactie van de betogers te testen.

Test

Het is de derde week van de protesten in Hong Kong. Vorige week zouden de demonstranten in gesprek gaan met het bestuur van Hongkong, maar het overleg werd uiteindelijk door de bestuurders afgezegd, omdat het 'niet constructief' zou zijn. Na het afzeggen van het overleg laaiden de protesten deze week weer op.

De protestbeweging Occupy Central demonstreert tegen de inmenging van de Chinese regering bij de verkiezing van het bestuur van Hongkong in 2017. China wil iedere kandidaat screenen, de inwoners van Hongkong willen zelf kunnen bepalen wie zich verkiesbaar stelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden