Recept

Gemarineerde courgettes uit de oven

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gemarineerde courgettes. Bijgerecht voor 2 personen.

Pay-Uun Hiu
null Beeld Pay-Uun Hiu
Beeld Pay-Uun Hiu

Een van de intrigerendste boeken waarin ik de laatste tijd heb zitten bladeren (digitaal, de stoffelijke versie heb ik nog niet), is Where The Magic Happens van Huib Afman. Daarin zijn 45 schrijverskamers gefotografeerd, zoals van die van Kader Abdolah aan de gracht in Delft tot die van Tommy Wieringa in zijn schuur in Watergang. De schrijvers zijn niet in beeld, alsof je bij hun afwezigheid in hun kamers mag snuffelen.

Het is gelegitimeerd voyeurisme waaraan je je kunt overgeven bij het Mariabeeld en de rode buldog van thrillerauteur Esther Verhoef of de staartklok van A.H.J. Dautzenberg. Spullen die strikt genomen niet nodig zijn om te schrijven. Je maakt geen woorden en zinnen met de foto van je overleden moeder of een voddenpopje uit Egypte. Daarin schuilt een deel van de magie van de werkkamer van een schrijver: al die spullen vertellen een verhaal, maar je weet nooit hoe ze het verhaal van de schrijver meeschrijven.

En hoe werkt dat bij koken? In het najaar kunt u bij ons in de keuken kijken via de foto's in het Volkskeukenboek dat dan verschijnt. In wezen is het ook een vorm van magie die wij daar bedrijven. Toch is de verscheidenheid in prullaria minder groot dan in de literaire werkkamers. Waarschijnlijk omdat voor het bereiden van een maaltijd de standaarduitrusting al veel groter is. Maar niets staat u in de weg om bij het zien van collega Huibers met een mes in zijn handen er een moordverhaal bij te verzinnen.

Magie, en misschien is dat wel echt de plek waar het gebeurt, is in the mind of the beholder, de geest van de toeschouwer. 'En degenen die niet in magie geloven, zullen het nooit vinden', citeert Afman schrijver Roald Dahl. Over de schepper van de GVR en Sjakie van de chocoladefabriek gesproken: het boek Aan Tafel met Roald Dahl is minstens zo lekker als dat met de schrijverskamers. Bovendien staan er recepten in, zoals de gemarineerde courgettes.

Ingrediënten

300 g courgettes
50 g peterselie
50 g basilicum
1 teen knoflook, fijngehakt
3 takjes tijm, steeltjes verwijderd
zout en peper
50 ml goede olijfolie
150 g geraspte kaas
30 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Was en droog de courgettes, snijd ze overlangs in dunne plakken. Was de peterselie en de basilicum en droog ze in de groentecentrifuge. Snijd ze grof, doe ze met de knoflook, tijm, zout, peper en de olie in de keukenmachine en hak alles fijn. Wrijf de courgettes met het mengsel in en laat 30 minuten intrekken. Leg alles in een ovenschaal, strooi de kaas erover en laat 25 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden) bakken. Zet zo nodig nog even de grill aan.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden