Geluksmaaltje

Banh Xeo, Vietnamese crêpes (voor 4 tot 6 personen)

Ingrediënten


Crêpes


225 gr rijstebloem (te koop bij biologische winkels)


¿ liter water


kopje kokosmelk


4 bosuitjes, fijngesneden


snuf kurkuma


200 gr vet spek


200 gr kleine garnalen, gepeld


scheuten neutrale olie


200 gr taugé


2 el verse munt, gehakt


2 el korianderblad


blad van kropsla


Dipsaus


1 Spaans pepertje, fijngesneden


1 teen knoflook, gehakt


4 eetlepels vissaus (te koop bij toko of grote supermarkt)


1 el limoensap


2 el water


'Eigenlijk ben ik een banaan', zei Henry Nguyen (41) onlangs in een interview. 'Wit van binnen, geel van buiten.' Daarmee refereerde hij aan zijn Vietnamese wortels. Als 2-jarige vluchtte hij met zijn familie vanuit Saigon naar de VS.


Nguyen voelt zich op en top Amerikaan. Hij studeerde aan Harvard en is idolaat van McDonald's double cheeseburger. Iedereen moet dit proeven, vindt hij. Dus keerde hij terug naar zijn geboorteland, trouwde met de dochter van de premier en opende een week geleden de eerste McDonald's in Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon.


Meer Amerikaanse fastfoodketens hebben er inmiddels hun deuren geopend - met veel succes. Inmiddels lijden 300 duizend kleuters in de grote steden aan obesitas. Volgens hoogleraar Le Thi Hop van de Vietnam Nutrition Association heeft de concurrerende fastfoodmarkt dit veroorzaakt.


In 2005, vrijwel gelijktijdig met Nguyens terugkeer, onderzocht het tijdschrift Forbes waar ter wereld je het best en het lekkerst op straat kunt eten. En wat bleek? Dat was in Vietnam. Je eet er gevarieerd, de smaken zoet, zuur, zout, bitter en hartig vind je in elke maaltijd terug. De Vietnamese keuken is beïnvloed door de Chinezen, maar ook door de Fransen.


Dat proef je als je de knapperige traditionele banh xeo-crêpes eet, die ze ook wel gelukspannekoekjes noemen. De versie met spek en garnaal is klassiek.


Maak eerst het beslag: meng rijstebloem met water, kokosmelk en lente-uitjes. Doe er een flinke snuf kurkuma bij. Laat een half uurtje staan. Maak dan de dipsaus (nuoc cham): snijd het pepertje fijn, voeg de gehakte knoflook toe. Vermeng met vissaus, limoensap, water en bruine suiker.


Neem een kleine koekepan. Snijd het spek in kleine blokjes en bak bruin in wat olie. Voeg wat garnaaltjes toe. Giet er een lepel beslag over, bedek de hele bodem (hoor het sissen!), zet het vuur zachter en doe de deksel op de pan. Bak een minuut of wat tot de koek mooi geel is, doe een handje taugé erbij en wat munt, vouw dubbel en bak nog een minuutje. Doe in een ovenschaal en houd warm in de oven. Bak dan de volgende en herhaal het procedé. Pak een blaadje sla en wikkel om de crêpe. Strooi er desgewenst koriander overheen. Dip in de saus en eet. Uw eigen Happy Meal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden