Column

Gelukkig kunnen ook de kleine viezigheidjes vrolijk worden uitgelachen

Tegen een strafrechtelijke vervolging van Wilders hoor je vaak dezelfde argumenten. Het strafrecht is ongeschikt om onwelgevallige meningen te bestrijden. In een vrije samenleving zouden we op het maatschappelijke debat moeten vertrouwen, dat de vieze varkentjes heel goed zelf kan wassen.

Ik wilde het altijd graag geloven, maar ik vroeg me wel vaak af waar dat maatschappelijke debat precies werd gevoerd, en door wie. Ik zag namelijk helemaal geen maatschappelijk debat. Vreemdelingenhaat wel. Steeds meer.

Het leek eerder alsof veel maatschappelijke debaters een beetje bang waren iets tegen Wilders in te brengen. Het zou alles ook maar erger maken. Kritiek zou hem maar in de kaart spelen. Voor je het wist, sloeg die op jezelf terug, was je als een vuile allochtonenknuffelaar uitgeschakeld in een debat voor het begonnen was.

Het is niet eenvoudig vertrouwen te hebben in een debat dat niet wordt gevoerd. Misschien, begon ik te denken, was het toch zo gek niet om sommige zaken aan de rechter voor te leggen - waar had je die anders ook voor?

Vorig weekend zette Leroy Fer een foto van zichzelf en enkele zwarte mede-internationals op het internet. Eronder verschenen meteen een boel racistische reacties - apen, Zwarte Pieten; dat werk. Ze leidden tot grote verontwaardiging. Tien jaar hadden we met de armen over elkaar naar Wilders geluisterd, nu leek de halve natie ineens te vinden dat hier toch echt een grens was overschreden.

Een heel verschil. In voetbal is racisme heel gewoon, ook bij wedstrijden van amateurs en kinderen. Al vanaf de eerste keer dat ik op de tribune van BVO Emmen zat, zo'n 25 jaar geleden, hoor je oerwoudgeluiden, en worden er soms bananen op het veld gegooid. Nooit was het een probleem. Altijd moest je je schouders erover ophalen.

Voetballer Leroy Fer. Beeld anp

De kentering kan weleens zijn veroorzaakt door het Zwarte Pietendebat, een mooi debat, mijn lievelings. Een paar moedige radicalen verheffen de stem en alles begint te schuiven. In hun ondergang drijven de verliezers nog even wat racistische drek uit hun lijven - zie de site Weetwatjezegt.nl voor een aardige selectie stuiptrekkingen.

Van de weeromstuit begon ik weer wat vertrouwen in dat debat van ons te krijgen. Met plezier zag ik deze week de kleine werdegang van CDA-Kamerlid Michel Rog, die de zwarte actievoerder Gario op Twitter een 'graaipiet' noemde, omdat die 500 euro voor een spreekbeurt had gevraagd; geen overdreven bedrag.

Op Twitter werd Rog opgewekt ter verantwoording geroepen - joehoe, meneer Rog, even verantwoorden hoor, niet wegduiken, u hoopt misschien dat het wel weer overwaait, maar dat is helemaal niet zo.

Om een reactie gevraagd, zei Rog tegen een verslaggever dat 'graaipiet' een 'kwinkslag' was. Zijn politieke baas Sybrand Buma vond dat ook. 'Dit hoort bij de sinterklaastraditie,' zei hij. 'Zo gaan we in Nederland met elkaar om.'

Het was natuurlijk een heel klein beetje vies van Buma om hier het Nederlanderschap bij te betrekken, maar gelukkig kunnen intussen ook de kleine viezigheidjes vrolijk worden uitgelachen. Verder vergiste hij zich. 'Zo gingen we met elkaar om', was beter Nederlands geweest.

Sybrand Buma. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.