Gelukkig is nu, tijdens het bal masqué dat carnaval heet, iedereen weer gelijk
De ingezonden brieven van maandag 12 februari.
Brief van de dag: Van Bal demasqué naar bal masqué
'Jonge Lucebert had nazi-ideeën' kopte Ten Eerste (8 februari). Het gaat er langzamerhand op lijken dat in alle maatschappelijke geledingen een bal demasqué aan de gang is. De ethische houdbaarheid van ons verleden wordt tegen het licht gehouden, onze elitaire studentencorpora hebben zich bevlekt, de seksuele praktijken van Hollywood-iconen komen boven tafel. En nu zijn de Schone Kunsten aan de beurt. Picasso en Schiele hielden er, zacht uitgedrukt, vrouwonvriendelijke praktijken op na. En wat te denken van het nu misschien wel dubieus te noemen schilderij van Gustav Klimt De Kus waar de mannelijke overheersing van de vrouw aan de kaak gesteld schijnt te worden? En sinds de komst van de 'entartete' president Trump, de hoogste in de politieke pikorde, worden we nu ook geconfronteerd met onthullingen over politieke machinaties. Gelukkig is nu, tijdens het bal masqué dat carnaval heet, iedereen weer gelijk.
Sicco de Jong, Zuidlaren
Saini verwijt de ketel...
Wetenschapsjournalist Angela Saini stelt in het gesprek met Esma Linnemann (Opinie, 10 februari) dat er geen verschil in intelligentie bestaat tussen groepen mensen die zich tienduizenden jaren onafhankelijk van elkaar hebben ontwikkeld. Studies die dit beweren worden door haar ontmaskerd met de wetenschappelijke methode. Ze wijst daarbij onder meer op het ideologisch gedreven selectief omgaan met statistische data.
Wat jammer dat ze in de laatste alinea aangeeft dat een hypothetisch methodologisch juist verkregen bewijs voor verschil in intelligentie tussen groepen mensen door haar genegeerd zou worden. 'We hebben besloten dat alle mensen gelijkwaardig zijn, geen enkel statistisch feitje kan daar ooit afbreuk aan doen.'
Eelco Maalderink, Haarlem
Drooglegging
Met verbazing las ik de brief van de dag (U pagina, 10 februari) van Jos Kool over de drooglegging van Yogyakarta. Als je op vakantie gaat naar een land met een totaal andere cultuur en regels pas je je toch gewoon aan? Of je gaat niet.
Maar een stapel formulieren invullen om onder toezicht een glas whisky te kunnen drinken of in een enge achterbuurt je drankje halen is toch wat sneu. Is dat dan verslaving of een bekrompenheid waarbij je niet van je dagelijkse ritueel kan afstappen? Voor het laatste geldt dat je in mijn ogen dan geen wereldreiziger bent, maar graag ver weg vliegt om met mooi weer hetzelfde te doen als thuis.
Nog een reistip voor Jos: mocht je ooit de distilleerderij van het whisky-label Jack Daniel's in de VS bezoeken (Lynchburg, Tennessee), weet dan dat daar nog steeds de drooglegging van kracht is en ook nog in 199 andere gebieden in de VS! Bij de rondleiding kregen mijn man en ik proefglaasjes Yellow Label (limonade!).
Sinds 1995 mag de distilleerderij op eigen grondgebied slechts één fles per toerist verkopen, behalve op zondag en uiteraard niet te nuttigen. De winkeltjes in het dorp verkochten geen alcohol en in nagebootste slijterijtjes stonden lege flessen. Bizar om mee te maken, maar dat maakt voor mij reizen juist aantrekkelijk!
Evelien Kuiper, Hoogland
De Coubertin en de oorlog
In de fijne column van Bert Wagendorp over de Winterspelen (Ten eerste, 10 februari) schetst hij een iets te idealistisch beeld van Baron Pierre de Coubertin: 'De slagvelden zouden worden verplaatst naar de sportarena's en de wereldvrede zou eindelijk een feit zijn.'
Een niet onbelangrijke reden voor De Coubertin om dit sportfestijn te organiseren was dat het een impuls zou geven aan de sportbeoefening door de Franse jeugd, die hij als vadsig zag. Met een onvermijdelijke oorlog tegen Duitsland in het verschiet moesten die Franse jochies straks (dat werd 1914, red.) wel fit zijn.
Patrick van den Hanenberg, Amsterdam
Vermeend en Klont
De techwereld is 'kwetsbaar voor bluff your way into-types' lees ik over Vermeend (Zaterdag, 10 februari). Een mooie illustratie daarvan treffen we aan in Klont, de roman van Maxim Februari. We leren de wereld kennen waarin eenoog Vermeend zich als koning kan gedragen. Lees dat boek.
Hilbrand Bruinsma, Amsterdam