Gelukkig is er nog de stichting De Kroontjespen

Veel seks in de bladen. Te beginnen met De Groene Amsterdammer, dat de cover vult met de aankondiging van een artikel over de tijd dat pedofilie nog gewoon was....

De seks in HP/De Tijd gaat ook al over een onfrisse variant. Te weten incest. Op internet blijken allerlei fantasieën over moeder, vader, zoon en dochter te staan. Foei, vindt het blad. Maar het heeft iets dubbels de internetadressen erbij te zetten. De politicus van de week is de aanstaande minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen. Bij het noemen van de functie begint hij te te glunderen, maar hij is handig genoeg de huid niet te verkopen voordat de beer is geschoten. Een ding is duidelijk: Turkije moet vooral zo doorgaan als het niet in de Europese Unie wil komen. Het beste stuk in HP/De Tijd is het artikel over de stand van zaken in het onderwijs. Niet dat er veel nieuws wordt verteld, maar de manier waarop Beatrijs Ritsema het doet, is een mooie mengeling van opinie, nuchterheid, humor en feiten.

De seks in Vrij Nederland is het meest expliciet. Het zijn tekeningen van Peter van Straten en ze staan in een boek zonder onderschriften, Lust. De bijbehorende tekst is een lofrede. Terecht. Maar als er onder dezelfde tekeningen zinnen hadden gestaan als ‘Pappa, ga eens opzij.’ Wat hadden we er dan van gevonden?

De politici in VN zijn Farah Karimi (GroenLinks) en Jan Peter Balkenende, over wie deel 3 van het profiel wordt afgedrukt. Dat zal te zijner tijd wel een boek worden. Er is hausse aan cabaretiers die het publiek aan het lachen proberen te krijgen, behalve over de islam. Sommigen noemen zich om die reden genuanceerd. Hans Teeuwen denkt eerder dat ze geen trammelant willen.

Net als HP/De Tijd, laat VN Noord-Korea voor wat het is, een onderwerp waarover moeilijk informatie is te krijgen. De Groene en Elsevier proberen het, maar moeten zich noodgedwongen baseren op wat anderen over het land hebben geschreven. Dichterbij kan Elsevier wel zelf gaan kijken. Bijvoorbeeld op Rotterdam Airport, waar jonge Antillianen het goed doen, of in Groningen waar voetbaltrainer Ron Jans het naar zijn zin heeft. Voor de thuisblijvers is er de bijlage Geld & Beleggen, waarin te lezen valt hoe je zonder op te staan geld kunt verdienen. Nadeel is wel dat met de computer de klad is gekomen in het netjes schrijven. Maar gelukkig is er nog de stichting De Kroontjespen.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden