Gelukkig hebben we de tits nog, zou Jennifer zeggen

Nieuwe columniste in Opzij. Nieuwe columniste in Elegance, in Viva. Nieuwe columnisten in Nieuwe Revu.


Belangrijk? 'Very important, columns are the tits of your magazine', zei Jennifer, de tophoofdredactrice die ook op het congres was. Columnisten zijn de handvatten van je blad.


Zet alle columnisten van een blad op een rij en je herkent de formule. De dames en heren vullen elkaar aan, daar zijn ze op uitgekozen. Het blad voor dierenliefhebbers heeft drie columnisten. A schrijft over honden, B schrijft over katten, C schrijft over cavia's en konijnen.


Ik was hoofdredacteur van een keurig vrouwenblad. We hadden drie columnisten. Een getrouwde vrouw schreef over haar huwelijk, een gescheiden vrouw schreef over haar nieuwe leven, een oma schreef over haar kleinkinderen. Maar toen ging de getrouwde vrouw scheiden. Dat was niet volgens afspraak! Het evenwicht werd verstoord.


Voor je het weet gaan teveel columnistes vreemd of zijn er teveel vermutst. De bladenmakerskunst is: benoem columnisten die je blad-dna versterken en tezamen voor blad-evenwicht zorgen. En oh ja, ze moeten ook kunnen schrijven.


Columniste Hadjar Benmiloud in Viva: 'Zo n bontmantel weegt meer dan een ijsbeer en als het regent stink je naar natte hond.' Aangenomen. Filemon


Nieuw in Viva: columniste Megan Schoonbrood. Ze ondergaat een transformatie van man naar vrouw en schrijft daar wekelijks over. Naast Filemon Wesselink (man, BN'er), Sara Kroos (lesbisch, BN'er) en Floor Faber (hetero) een mooi evenwicht. Alhoewel Filemon door zijn sulrol naast Paul de Leeuw wel érg onViva is geworden.


Nieuw in Opzij: advocate Inez Weski. Daar komt het tegengas van Cor Vos (man, vader). In Playboy zorgt columniste Yana voor het evenwicht: een verzonnen naam, er schuilt een man achter. 'Vaak is het probleem van een bovenmaats geslacht de minstens zo grote lul die er aan vastzit.' Playboy-dna.


Rutger


Twittercitaat: 'Wat is dat toch met die columns van Rutger Castricum in Nieuwe Revu. Ze zijn zo gruwelijk irritant dat ik ze elke week móet lezen'. Bingo! Castricum is een van drie nieuwe Revu-columnisten. Je léést hem: over Angela (opvlieger) Groothuizen en 'overgewaardeerde liedjespikker' Jeroen van der Boom. Leon Verdonschot lees je ook. Laatste nieuwe Revu-columnist: Carice van Houten. Te vaak kop noch staart. Wat kan die meid acteren, zou Chantal Janzen zeggen.


Gasten Nieuwe Revu heeft een strakke herkenbare cover. Behalve deze week. De Jeugd Van Tegenwoordig was gasthoofdredactie, zoals HP/DeTijd deze zomer de confettigeneratie aan het woord liet. Bij HP pakte dat goed uit, in Revu bakt 'De Jeugd' er niets van. Hazes! Borsato! Sinterklaas! Doorsnee, onRevu-achtig gebracht. Hoofdredacteur Jennifer zou zeggen: gelukkig hebben we de tits nog. De columns. Mark Koster bijvoorbeeld, over 'waterdrager Birgit Schuurman, het zusje van het voormalige lekkerste wijf van Nederland'. Rob van Vuure is bladenmaker


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden