Geluidsopname aanslag Le Bataclan: 'Uur van wraak is gekomen'

De aanslag in de Parijse concerthal Le Bataclan op 13 november vorig jaar is vastgelegd op een geluidsband. Een bezoeker had tijdens het concert van de Eagles of Death Metal een dictafoon aangezet en deze verloren in de paniek die uitbrak. De Franse krant Le Parisien heeft de transcriptie van de opname ingezien.

Redactie
De concertzaal Le Bataclan blijft tot november dit jaar gesloten. Beeld epa
De concertzaal Le Bataclan blijft tot november dit jaar gesloten.Beeld epa

De dictafoon werd door de politie gevonden op de eerste etage van Le Bataclan. Mede dankzij deze opname hebben de autoriteiten de aanslag nauwgezet kunnen reconstrueren. Le Parisien heeft inzage gehad in een transcriptie van de bandopname gecombineerd met de radiocommunicatie van de politie.

Voor het eerst zijn exacte uitspraken van slachtoffers en terroristen gepubliceerd. Volgens de krant is de eerste registratie gemaakt door de dictafoon van een bezoeker die omstanders oproept 'plat op de grond' te gaan liggen. 'Droom ik of wat?', vraagt een ander zich hardop af, waarna schietsalvo's zeven minuten lang al het andere geluid overstemmen.

Daarna zijn de stemmen van de aanslagplegers te horen, die aanvankelijk tegenstrijdige bevelen geven. 'Ga staan of ik schiet je dood', zegt een van de terroristen. Een ander gebiedt de bezoekers juist op de grond te liggen.

Ook over hun motief spreken de aanslagplegers zich tussen de schoten door uit. 'Jullie bombarderen onze broers in Syrië en Irak. (...) Wij zijn gekomen voor Syrië om jullie hetzelfde aan te doen.' Een terrorist zegt dat ze het te danken hebben aan de politiek van premier François Hollande. 'Het uur van de wraak is gekomen.' Na twaalf minuten van onafgebroken schoten verklaren de terroristen lid te zijn van Islamitische Staat.

Reconstructie

Wat speelde er zich precies af in de 2,5 uur dat drie terroristen in Parijs de concertzaal Le Bataclan binnenlopen? Een week na de bloederige aanslag komen steeds meer verhalen los. Een eerste reconstructie op basis van ooggetuigenverslagen. (+)

De hele nacht is zo vastgelegd op de dictafoon, tot aan de bevrijding van de laatste gijzelnemers toe. Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 om het leven. In Le Bataclan werden 89 mensen gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden