'Geluidsmetingen ook buiten Schiphol nodig'

Er zijn meer meetpunten nodig om te bepalen hoeveel lawaai Schiphol veroorzaakt als de luchthaven in de toekomst verder mag groeien....

Van onze verslaggeefster Elaine de Boer

Volgens de commissie is de geluidsbelasting die vliegtuigen de komende tien tot twintig jaar veroorzaken, niet goed te bepalen op de manier zoals Netelenbos dat wil. Ook buiten het zwaar gehinderde gebied rond de luchthaven zal moeten worden gemeten.

De commissie is ingesteld om de omzetting van oude naar nieuwe geluidsnormen de komende vijf jaar te begeleiden. Minister Netelenbos vindt dat de commissie haar oordeel slecht heeft onderbouwd. Ze heeft Berkhout gevraagd de kwestie nog eens te bekijken.

Eind 1999 gaf het kabinet de luchthaven Schiphol toestemming om van de huidige 420 duizend vliegbewegingen door te groeien naar 600 duizend. Voorwaarde is dat de overlast gelijk blijft aan de situatie van 1990. Vanaf 2003, als de vijfde landingsbaan opengaat, moet Schiphol met nieuwe geluidsnormen gaan werken.

Netelenbos wil het lawaai binnen de perken houden door strenge regels voor het gebruik van de vliegroutes en landingsbanen. Er komen meetpunten in een aantal woongebieden dicht rond Schiphol. En er komt een grens aan de totale hoeveelheid geluid die Schiphol mag produceren. 'Een harde grens', beloofde Netelenbos.

De kritiek van Berkhout stemt overeen met de kanttekeningen die de milieubeweging bij het besluit over Schiphol plaatste. 'Er valt straks niets meer te controleren in Leiden of Hilversum, als daar geen meetpunten komen', stelde de milieubeweging.

Ook minister Pronk van Milieubeheer wilde vijftig meetpunten, maar hij kreeg geen steun in het kabinet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden