Geluidsgolf is op 5 mei symbool van vrijheid

In hartje Amsterdam, voor het theater Carré op de Amstel, eindigde gisteravond de geluidsgolf die door het hele land was doorgegeven als symbool van de bevrijding....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Pianist Jan Vayne sloeg rond twaalf uur 's middags in Zwolle de eerste noten aan. Via de Vijfde van Beethoven en het Wilhelmus kwam hij uit op de compositie van Crombeen. Een fanfarekorps nam de muziek van hem over. Vervolgens gaven muzikanten het morsesein aan elkaar door. Via kerkklokken, rooksignalen, brommertoeters en muziekkorpsen plantte de geluidsgolf zich voort en bereikte tegen half negen 's avonds Amsterdam.

Daar begon even later op een drijvend podium in de Amstel een openluchtconcert, dat werd bijgewoond door koningin Beatrix, prins Claus, premier Kok en andere hoogwaardigheidsbekleders. Het thema van de 5 mei-viering 'vrijheid deel je met je buren' werd in de uitvoering gestalte gegeven door het Jeudorkest van de Europese Unie, dat muziek uit de buurlanden ten gehore bracht.

Bevrijdingsdag werd dit jaar in dertien steden met popfestivals gevierd, die gezamenlijk honderdduizenden jongeren trokken.

In Wageningen, waar op 5 mei 1945 de capitulatie van de Duitsers werd getekend, nam prins Bernhard het traditionele veteranendefilé af. Er waren dit jaar ook veteranen bij die deelgenomen hebben aan gewapende conflicten in Korea en Libanon.

Eveneens in Wageningen werd een symposium gehouden over conflictbeheersing. J. de Milliano van Artsen zonder Grenzen hekelde het gebrek aan internationale politieke steun voor hulporganisaties als de zijne. Zij worden volgens hem door strijdende partijen in Zaïre en Liberia gebruikt als lokaas voor vluchtelingen of als leverancier van voedsel en materieel. 'Wij kunnen alleen goed en neutraal werken als er politiek wordt opgetreden', aldus De Milliano.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden