Geluid ontstaat door het uitzetten en krimpen van de buizen

Wat is dat toch: dat tikkende geluid dat door de verwarmingsbuizen gaat? Het huis kreunt, zo lijkt het wel. Het is er bij gaan horen, bij het wonen in die oude woning. Maar is er ook iets aan te doen?


Ben de Wilde (54) is eigenaar van installatiebedrijf Veerman in Apeldoorn. Hij werkte er achttien jaar als monteur, tot hij de zaak overnam, samen met zijn vrouw, nu bijna twintig jaar geleden. Tegenwoordig heeft hij acht mensen in dienst, experts in het aanleggen van onder meer verwarmingingsinstallaties.


Wat is dat getik in de verwarming?


'In feite is het niet meer dan het uitzetten en krimpen van de verwarmingsbuizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de ochtend als het water opwarmt, of in de avond als de thermostaat lager wordt gezet.


'Het geluid ontstaat vaak op de punten waar de verwarmingsbuis contact maakt met de vloer of een wand. Of op een plaats waar contact is met een metalen voorwerp als bijvoorbeeld een muurbeugel. Dat piept en kraakt. Zeker bij oudere verwarmingsinstallaties heb je daar vaak last van. Heel hinderlijk als je net geniet van een pianomuziekje of probeert te slapen.


'Omdat de radiatoren vaak kleiner zijn - en dus ook het verwarmende oppervlak - moet daar zeer heet water door heen. Een grotere radiator kan toe met water van een lagere temperatuur. Dat geldt ook voor vloerverwarming. Dat is eigenlijk een hele grote radiator.'


Wat kun je eraan doen?


'De watertemperatuur verlagen is een remedie. Dat maak je vaak mogelijk door de radiatoren te vervangen. Een oudere, traditionele radiator gebruikt water met een aanvoertemperatuur van 90 graden Celsius en een afvoertemperatuur van 70 graden. Het komt er dus heter in dan het eruit gaat. Met een moderne installatie komt het water aan met 70 graden en vertrekt met 50 graden.


Dat is het?


'Een andere mogelijkheid is een mantelpijpje aanbrengen over de leiding. Op de plek waar de buis de vloer raakt, doe je een kunststofbuisje om de verwarmingsbuis heen. Gewoon aan een kant inzagen en om de buis heenklikken. Zo ontkoppel je de verwarmingsleiding van zijn raakvlak en moet je het geluid, als het goed is, kwijt zijn. Je moet dus wel even traceren waar het geluid precies vandaan komt.


'We hebben in een appartementengebouw eens een dikke stalen leiding vervangen. Die maakte zoveel lawaai dat het hele pand slecht sliep. Die leiding is toen vervangen door een meerlaagse kunststof buis. Zo kan de leiding ongedwongen bewegen, zonder geluidsoverlast. Kunststof is nu standaard in nieuwbouwhuizen. Die vangen rek en krimp als gevolg van temperatuurverschillen makkelijk op.


'Luister ook of het probleem niet bij de radiator zelf zit. Als die beweegt in zijn metalen muurbeugel kan dat ook een tikkend geluid opleveren. Metaal op metaal. Daar zetten we een teflon laagje tussen. Dan ben je ervan af.'


En dat geluid van 'kloink', dat je ook wel eens hoort?


'Dat slaande geluid als je een kraan dichtdoet? Dat is wat anders. Meestal werkt een keerklep niet goed. Of de leidingen liggen los. Dat heeft niets te maken met de verwarming.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden