Gelovigen zien Eijk wel even aan

Homoseksualiteit een neurotische ontwikkelingsstoornis? De dichter Jean Pierre Rawie, van wie volgende week de nieuwe bundel Geleende Tijd uitkomt, citeert Gerard Reve, die over de kerk waartoe hij zich bekeerde zei: 'Als ze alle flikkers eruit schoppen, kunnen ze de tent wel opdoeken.'..

Hilariteit alom. Aan de stamtafels in de Kromme Elleboog weten ze wel raad met de verkalkte opvattingen van de nieuwe bisschop van Groningen, Wim Eijk.

Hier zijn ze nog maar pas bekomen van 'Bommen Berend', de jaarlijkse viering van het Ontzet van Groningen in 1672. De bisschop van Münster vuurde liefst vijfduizend granaten, kogels en stenen op de stad af.

En die werd toch nog verdreven, ondanks een enorme overmacht aan troepen. Dus een bisschop die wat orthodoxe opvattingen ventileert, daar liggen ze in deze buitenpost van het Vaticaan niet wakker van. 'Monseigneur Eikel? Foute man, verkeerde benoeming.'

Maar dit zijn schapen die niet tot de kudde behoren of de kudde allang hebben verlaten. Afvalligen waartoe ook de beide grote kranten behoren in het bisdom, dat met 120 duizend zielen op een bevolking van twee miljoen een enclave is in een overwegend protestantse regio.

'Op het moment dat Simonis c.s. kozen voor Eijk wisten zij als eersten dat het met de vrede en vreugde in het bisdom Groningen was gedaan', schrijft de Leeuwarder Courant.

En ook het Nieuwsblad van het Noorden ziet het met de 'wereldvreemde en intolerante' bisschop niet zitten. 'Alleen door een wonder kan voor het bisdom nog een vruchtbare periode aanbreken. De verhouding tussen de bisschop en ''Groningen'' lijkt nu al te zwaar belast om er veel positiefs van te verwachten', aldus de krant.

De klok in de 'dronkemanstoren' van de ruim een eeuw oude Sint Jozefkerk - zo genoemd omdat vanuit elke positie door de zeshoekige vorm twee klokken zichtbaar zijn - slaat twee keer op deze broeierige nazomermiddag. De kathedrale kerk van het bisdom midden in de stad is dicht. Ze wordt gerestaureerd en in gereedheid gebracht voor de bisschopswijding op 6 november.

Geen beeldenstorm, zelfs geen biddende of bezorgde parochianen. 'Wel gemengde gevoelens natuurlijk', zegt scheidend pastoor en plebaan Hans Bijmans. Enerzijds heerst er weinig vertrouwen in de opvattingen van de bisschop over kwesties waarmee de r.k. kerk al jaren, zo niet eeuwen worstelt, zoals homo's, joden, andere religies, de doodstraf.

Anderzijds wekt de 'hetze' van de media, aangewakkerd door de homoseksuele priester en Groningse grootinquisiteur Herman Verbeek, reacties op van medelijden met 'die arme bisschop'.

Bijmans: 'We hopen dat het leven sterker is dan de leer. We hebben gehoord van zijn leer. We hopen dat hij in het leven probeert te luisteren en in te voelen. De brief die Eijk heeft geschreven en zondag in het bisdom wordt voorgelezen, is vrij goed gevallen.'

Dat het Openbaar Ministerie een onderzoek naar de uitspraken van Eijk instelt, wordt in Groningen als 'gevaarlijke onzin' afgedaan. Alfons Dölle, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, CDA-senator en lid van het pastoraal beraad van de Jozefkerk, noemt 'de tendens in Nederland naar gekanaliseerde, door het strafrecht afgedwongen normen en waarden' onheilspellend.

'Eijk roept niet op tot haat zaaien, tot het omverwerpen van wetten. Het zijn opvattingen die tegen de klassieke Vaticaanse leer aan liggen en die kennelijk niet direct passen bij het politiek correcte denken van de grachtengordel. In een wereld die geen connectie heeft met theologisch taalgebruik en met het primaat van natuurwetten en natuurrecht komen die opvattingen hard over. Er is sprake van een stoornis tussen twee werelden. De kerk zou meer bedacht moeten zijn op dit soort vervreemdingen.'

Afwachten is de houding in het bisdom, van Bolsward tot Klazienaveen en van Musselkanaal tot Bakhuizen. Van de schapen die nog in de kudde meelopen, krijgt Eijk het voordeel van de twijfel.

'Hij moet de kans hebben een nieuw begin te maken', zegt pastoor Herman Becker in Emmen.

Diaken Frans Wielens, die in de Groningse Kanaalstreek pastoraal werk doet zegt: 'Wij zijn nuchtere noorderlingen, wij wachten af. Ik sprak vanochtend een vader van twee kinderen. Een is homo, de ander zit in een gemengd huwelijk. En ook hij zei dat hij de man eerst wil meemaken in zijn ambt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden