Gelovigen weer slaags in Bagdad

Gewapende groepen shi’ieten en soennieten zijn vrijdag met elkaar slaags geraakt in het zuiden van Bagdad. Dit gebeurde ondanks een straatverbod dat de Iraakse regering voor Bagdad en drie omliggende provincies had afgekondigd....

De autoriteiten hadden het uitgaansverbod ingesteld om een einde te maken aan het bloedige geweld tussen shi’ieten en soennieten dat sinds woensdag het land in zijn greep houdt en aan ten minste 130 personen het leven heeft gekost. Aanleiding voor de geweldsexplosie was een aanslag op de Gouden Moskee in Samarra, een van de heiligste plaatsen voor de shi’ieten.

Behalve voor Bagdad zelf gold het uitgaansverbod voor de provincies Salahaddin, Diyala en Babil. Door het verbod konden gelovigen in het gebied niet naar de moskeeën voor het islamitische vrijdagmiddaggebed.

Politieagenten en militairen sloten belangrijke wegen af en bewaakten soennitische moskeeën. De bijzondere maatregelen verminderden het geweld vrijdag wel, maar konden het niet helemaal stoppen.

In Basra, waar geen uitgaansverbod gold, ontvoerden gewapende mannen drie jonge kinderen van het shi’itische parlementslid Qasim Attiyah al-Jbouri. De kinderen, een jongen en twee meisjes, werden enkele uren later door de politie bevrijd. Elders in Basra werden twee doodgeschoten mannen gevonden die behoorden tot de lijfwacht van het plaatselijke hoofd van de stichting die soennitische moskeeën en heiligdommen beheert.

In een huis in Latifiyah ten zuiden van Bagdad werden vijf leden van een shi’itische familie door gewapende indringers doodgeschoten. En op een parkeerplaats in Sadr City, een shi’itische wijk in Bagdad waar gewapende aanhangers van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr op straat de dienst uitmaken, vond de politie de geboeide lichamen van zes mannen die waren doorzeefd.

Iraakse geestelijke leiders riepen vrijdag shi’ieten en soennieten op tot gezamenlijke gebeden tegen het geweld. Ook de invloedrijkste shi’itische politicus Abdul Aziz al-Hakim riep op tot eenheid tussen de beide groepen gelovigen. ‘Het is treurig dat het zover gekomen is dat soennieten en shi’ieten boeten voor de misdaden die de vijanden van de islam en de Irakezen begaan’, zei al-Hakim.

De Europese Unie heeft de aanslag op de Gouden Moskee vrijdag als ‘misdadig en krankzinnig’ veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden