Geloofwaardigheid Wilders heeft nu al een deuk opgelopen

Hij zei het zo devoot, in zijn maiden speech. 'Ik wil twee mensen in het bijzonder bedanken: mijn fractievoorzitter Geert Wilders voor zijn visie en vertrouwen, en mijn vriendin voor haar liefde en haar steun.'

Het waren op 16 september de eerste woorden die het PVV-Kamerlid Eric Lucassen als volksvertegenwoordiger sprak. Na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waarin bleek dat hij is veroordeeld voor ontucht en dat niet meldde aan zijn partij, staan ze in een ander licht.


Op het eerste gezicht heeft PVV-leider Wilders maandag het kabinet-Rutte gered. De man die met zijn fractie van 24 zetels de coalitie van VVD en CDA (52 zetels) gedoogt, blijft 'leveren'. Een eenmansfractie naast de PVV, de groep-Lucassen, zou het gevolg zijn geweest als Wilders het in opspraak geraakte Kamerlid de deur had gewezen en deze zijn zetel niet had willen opgeven. Iedere parlementariër is immers zelf gekozen.


Lucassen zou dan niet meer gebonden zijn geweest aan het gedoogakkoord en bij stemmingen zijn eigen afwegingen hebben kunnen maken. Dat zou de politieke toekomst van het kabinet-Rutte een stuk onzekerder hebben gemaakt.


Met de oplossing die is gekozen, volgt Wilders het scenario dat hij eerder met Hero Brinkman toepaste. Die kwam in opspraak nadat hij in beschonken toestand mot kreeg met een barman in perscentrum Nieuwspoort. Brinkman biechtte een drankprobleem op, betuigde spijt en hernam zichzelf. Nu is hij voorzitter van de respectabele Kamercommissie voor Immigratie en Asiel.


Maar toen was de PVV nog niet betrokken bij een kabinet. Dit keer wel.


Wilders heeft nu , politiek gezien, de beste oplossing niet voor elkaar gekregen. Als zelfs De Telegraaf een PVV-Kamerlid 'inpakken en wegwezen' adviseert, is het hoog tijd de biezen te pakken. Het is onduidelijk waarom niet de volgende kandidaat op de PVV-lijst de vervanger is geworden van Lucassen.


Deze zegt zelf dat diverse scenario's zijn besproken. Het heeft er alle schijn van dat hij niet wilde wijken en Wilders het kabinet niet in gevaar wilde brengen. Zo kiest de PVV-leider andermaal voor politiek opportunisme, wetende dat nog een juridisch akkefietje volgt, rond fractiegenoot Marcial Hernandez die in een café een kopstoot zou hebben uitgedeeld.


Rutte kan even gerust zijn. Maar Wilders' geloofwaardigheid en die van de constellatie die het kabinet schraagt, hebben al een maand na aanvang een forse deuk opgelopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden