Geliquideerde vrouw was bekende van politie

De vrouw die gisterenavond in Amstelveen is doodgeschoten, is de 34-jarige Luana Luz Xavier. Dat bevestigt haar advocaat Mark Teurlings. Zij was een bekende van de politie en had 'criminele antecedenten'. Xavier zou de vriendin zijn van crimineel Najib H., alias 'Ziggy'.

Redactie
Rechercheurs doen onderzoek op de Beeckestijn in Amstelveen waar een vrouw is doodgeschoten. Beeld anp
Rechercheurs doen onderzoek op de Beeckestijn in Amstelveen waar een vrouw is doodgeschoten.Beeld anp

De moord op de Xavier is mogelijk een afrekening in het criminele circuit, die onderdeel is van de gangsteroorlog die al twee jaar gaande is in Amsterdam en omstreken.

De politie tekent daarbij wel aan dat andere scenario's niet worden uitgesloten. Zij heeft een groot rechercheteam op de zaak gezet, dat dringend op zoek is naar getuigen van het geweld. Ook zoekt de politie getuigen die iets kunnen zeggen over de toedracht. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Xavier werd gisteren rond 19.30 uur aan de Beeckestijn meerdere malen beschoten. Reanimatiepogingen van buurtbewoners en hulpverleners mochten niet baten: ze stierf ter plekke.

Kort na de schietpartij stond even verderop in Amstelveen een zwarte BMW in brand. De auto had gestolen kentekenplaten. De politie onderzoekt nog of het om een vluchtauto gaat.

Gangsteroorlog

Luana Luz Xavier zou de vriendin zijn van crimineel Najib H., die een rol speelt in de criminele groepering rond wijlen Gwenette Martha, die in mei werd geliquideerd, ook in Amstelveen. Martha zou een sleutelfiguur zijn geweest in de gangsteroorlog. De strijd zou zijn begonnen met een ruzie om een paar honderd kilo cocaïne.

De gangsteroorlog kenmerkt zich door zeer grof geweld, waarbij met automatische wapens, zoals kalasjnikovs, vele kogels worden verschoten. Eind 2012 werd, na een dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, ook op de politie geschoten. In juli werd in Amsterdam-Oost een onschuldige man in zijn auto doodgeschoten, nadat hij vermoedelijk was aangezien voor iemand die een rol in de criminele strijd zou spelen.

2012: Politie onderzoekt een auto in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waar de dubbele liquidatie plaatsvond waar Fred R. bij betrokken zou zijn. Beeld ANP
2012: Politie onderzoekt een auto in de Schaepmanstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waar de dubbele liquidatie plaatsvond waar Fred R. bij betrokken zou zijn.Beeld ANP

Familie als doelwit

Het is nog onduidelijk of Xavier zelf het hoofddoelwit was, of dat de liquidatie een wraakactie was tegen Najib H., maar de politie sluit ook het laatste scenario niet uit. In oktober van dit jaar kwam voor het eerst het nieuws naar buiten dat directe familie van een bekende crimineel door de overheid in bescherming werd genomen.

De directe familie van kroongetuige Fred R. loopt zoveel gevaar op wraakacties uit de onderwereld dat justitie veiligheidsmaatregelen heeft genomen.

De moeder van Fred R., die bekend staat als de 'moordmakelaar', zou op een dodenlijst staan. In het geval van Fred R. lopen ook andere familieleden volgens informanten van de politie risico slachtoffer te worden van wraakacties. In zo'n geval kan het Team Getuigenbescherming van het Openbaar Ministerie besluiten hele familie in getuigenbeschermingsprogramma's op te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden