Gelijk

Een stukjesschrijver over tv kan het zichzelf knap lastig maken. Ik heb al eerder op juichtoon duidelijk gemaakt hoe prachtig ik Bentinck vind....

HENK STRABBING

Al zappend trof ik een hand die met een opzichtige pinkring wat moeizaam op een klavier pingelde. De camera verschoof langzaam naar het hoofd van de musicus.

Het was Willem Oltmans.

AVRO's Televizier had de strijd van deze journalist/alternatieve diplomaat/lastpost tegen de Staat der Nederlanden opgepikt. Oltmans verkondigde ooit 'vijf jaar te vroeg' dat Nieuw-Guinea maar aan zijn vriend Soekarno gegeven moest worden, en dat kwam hem op de eeuwigdurende haat van Luns en 'het ambtenarenpak' van Buitenlandse Zaken te staan (voor eeuwigdurend leze men: nu al veertig jaar). Waar ter wereld BZ Oltmans kon dwars zitten, zouden ze dat niet laten. En dat heeft hem, zegt hij, miljoenen gekost die hij nu terug wil hebben.

Lubbers bood hem ooit een ton voor een nieuwe vleugel, maar dat accepteerde Oltmans niet. Excuus al helemaal niet: 'Een Grootkruis naai ik op mijn pyjama.' Willem wil grondig afrekenen.

De Nederlandse ambassadeur in Djakarta liet Oltmans eens 'als een hond' uit zijn residentie gooien. Deze man, een doenerig double-breasted baasje, heb ik zelf later in Londen meegemaakt, en ik had de scène terstond voor ogen.

Na de uitzending kwam ik bij de BRT terecht en hoorde en zag dat hoofd van Hans van den Broek bezig. Toen wist ik ineens heel zeker: die Oltmans is natuurlijk een vreselijke klier, maar hij heeft vast gelijk.

Henk Strabbing

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden