Gelijkmaken man-vrouw schept culturele woestijn

Om kinderen te beschermen tegen seksestereotypen moet je de cultuur grotendeels vernietigen.

De Culturele Revolutie wilde het socialisme afdwingen door kapitalistische elementen uit de Chinese samenleving te verwijderen. Veertig jaar later is China de grootste afzetmarkt voor Rolex, Louis Vuitton en Rolls-Royce.


Het doel van een genderneutrale opvoeding is om gelijkheid tussen man en vrouw af te dwingen door het verwijderen van 'genderstereotypen' uit de omgeving van kinderen. Een utopisch doel, even onuitvoerbaar als dat van de Culturele Revolutie.


Een genderneutrale opvoeding is natuurlijk onmogelijk. De wereld van het kind beperkt zich niet tot speelgoed en het eten van beschuiten met blauwe of roze muisjes - zaken die ouders direct kunnen beïnvloeden. Kinderen worden ook geconfronteerd met een buitenwereld die mede geschapen is door vorige generaties. Ze kijken tv en films, worden voorgelezen uit boeken en gaan naar musea.


Wat zou je niet allemaal moeten doen om kinderen te beschermen tegen al die 'culturele constructies' van mannelijkheid en vrouwelijkheid? Klassieke sprookjes, Disneyfilms, Mary Poppins, The Sound of Music, Asterix en Obelix zijn uit den boze. Ook de schilderkunst is niet bepaald genderneutraal: het Melkmeisje van Vermeer, de vele portretten van vrouwen in zijden jurken, de Madonna's van Rafaël doen ook aan genderstereotypering.


Over madonna's gesproken: wat moeten we met alle afbeeldingen van de Heilige Maagd Maria? Als geïdealiseerd symbool van maagdelijkheid en moederschap is zij vast medeplichtig aan het in stand houden van die belemmerende moedercultuur en de 'sletvrees' waar moderne vrouwen zo vreselijk onder lijden.


Hoe kunnen we kinderen beschermen tegen dit oppersymbool van de 'patriarchale constructie' van vrouwelijkheid? Door waarschuwingen bij de ingang van kerken en musea te plaatsen? Door ouders aan te raden het kerstnummer van weekblad Elsevier niet te laten rondslingeren in de buurt van kinderen?


Het in de praktijk toepassen van de sekseneutrale ideologie wordt al snel absurd. De Frans-Iraanse zakenvrouw Shéhérazade Semsar gaf in februari in Le Figaro een voorbeeld van uit de hand gelopen genderpolitieke correctheid. In een school in Californië had ze wc-deuren gezien met het opschrift 'Als je jezelf als jongetje beschouwt, is dit je toilet'.


Ze schreef dit in het kader van een fel debat in Frankrijk over een overheidsproject dat kinderen vanaf de kleuterschool wil laten nadenken over seksedifferentiatie. Dat zou goed zijn voor de emancipatie van vrouwen en seksuele minderheden.


Het plan stuitte op enorme tegenstand. Duizenden protesteerden tegen de ideologische indoctrinatie van de overheid. De filosoof Alain Finkielkraut vindt dat kinderen zo minachting voor onze beschaving wordt bijgebracht: 'Als je doceert dat elke voorstelling van sekseverschillen op vooroordelen duidt, is het probleem dat de literatuur en de schilderkunst er anders over denken. Rousseau en Henri James spreken ook over het mannelijke en het vrouwelijke.'


Finkielkraut vindt dat de school kinderen kennis moet laten maken met een wereld die ouder is dan zijzelf en ze niet moet herprogrammeren om met argwaan naar hun culturele verleden te kijken. 'Het gevaar is dat we morgen niks meer begrijpen van de wereld waaruit we voortkomen en waar we zelfgenoegzaam op neerkijken.'


Het 'Dood aan de Cultuur'-manifest van madame Mao heeft niet geleid tot een blijvende afkeer van het kapitalis-me, maar wel tot een enorme verwoesting van Chinees erfgoed. Ziekelijke gelijkheidsdrang is destructief. Het onnozele revolutionaire verlangen de mens te herscheppen als oplossing voor onrecht is nog springlevend. Nu zijn kinderen de dupe van een doorgeschoten maakbaarheidsideaal.


Voorstanders van dit soort experimenten hebben de illusie dat het corrigeren van cultuur veel makkelijker is dan het corrigeren van natuur. Dit is lang niet altijd het geval. Een genetische predispositie voor slechte ogen kan met een laseroperatie vrij makkelijk worden verholpen. Het westerse schoonheidsideaal dat dun boven dik stelt, is echter moeilijk uit te roeien.


Het zou bij wijze van spreken makkelijker zijn iedereen operatief van geslacht te laten veranderen dan stereotypen over mannen en vrouwen volledig te elimineren. Beide scenario's zijn even onwaarschijnlijk, en even onwenselijk.


Sophie Merle is sociaal wetenschapper en beeldend kunstenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden