Gelekte Cyprus-notulen tonen wanhoop euroambtenaren

Europese beleidsmakers worstelen met de onduidelijke situatie over de financiële toekomst van Cyprus en hebben nog geen duidelijk idee over de uitkomst. Dat blijkt uit de notulen van een telefonisch overleg dat topambtenaren uit de eurolanden woensdagavond hielden en die door persbureau Reuters zijn ingezien.

Bewerkt door Redactie
Cyprioten staan donderdag in de rij voor de bank. Beeld REUTERS
Cyprioten staan donderdag in de rij voor de bank.Beeld REUTERS

De vertegenwoordiger van Duitsland waarschuwde bij het overleg van de Eurogroup Working Group dat het uitblijven van een oplossing ertoe kan leiden dat Cyprus de euro verlaat. In dat geval zouden er maatregelen moeten worden genomen om de andere eurolanden tegen de gevolgen daarvan te beschermen en om te voorkomen dat de problemen overslaan van Cyprus op Griekenland.

Duitsland is volgens de ambtenaar 'direct' bereid om aan een oplossing mee te werken, zolang die voldoet aan de voorwaarden die daarvoor dit weekeinde zijn gesteld.

Rotzooi
De beleidsmakers maken zich vooral zorgen over de kapitaalvlucht uit Cyprus die kan ontstaan als de banken volgende week dinsdag weer de deuren openen. Volgens een vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank worden er daarom voorbereidingen getroffen om het kapitaalverkeer aan banden te kunnen leggen. 'Enkele additionele wetten moeten worden aangenomen. We zitten in een hele moeilijke situatie', aldus een van de aanwezigen. 'We zullen alles doen om niet-geautoriseerde kapitaalvluchten te voorkomen.'

In hun overleg gaven de ambtenaren aan dat de situatie rond Cyprus is ontaard in 'een rotzooi', waarbij het door de hoog oplopende emoties moeilijk is om rationele besluiten te nemen. Op de financiële markten wordt vooralsnog kalm gereageerd op de problemen rond het eilandstaatje, maar die stemming kan omslaan. 'De markten vertrouwen erop dat we een oplossing vinden en met meer geld over de brug komen. Dat zou wel eens niet het geval kunnen zijn', aldus een van de deelnemers.

Emotioneel
Cyprus besloot zelf niet mee te doen aan het overleg en dat baarde verschillende deelnemers zorgen. 'Het Cypriotische parlement is duidelijk te emotioneel en zal zelf niets beslissen', stelde de vertegenwoordiger van Frankrijk. 'Als ze zelfs niet meer aan dit overleg kunnen deelnemen, dan is dat een groot probleem.' Hij voegde toe: 'Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.'

De voorzitter van het overleg concludeerde dat de situatie 'mistig' is en dat het zorgwekkend is dat Cyprus niet meedeed aan het overleg. Voor de komende dagen staan meer vergaderingen gepland, meldde hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden