Geleidelijk nam mijn vrijheid toe

Het verbieden van de Koran, van moskeeën of hoofddoeken, vind ik een zwaktebod...

Selma Hamada en Groningen

Verbieden, dat deed mijn vader als hij een gemakkelijke uitweg wilde uit de discussie en wilde vermijden dat hij me nog eens ergens gelijk in zou moeten geven en daarmee, God verhoede, concessies zou moeten doen.

De islam geeft bevolkingen de moed die ze heel hard nodig hebben om in verzet te komen tegen de hardnekkig vastgeroeste dictatoriale regimes van hun landen. Hoe hopelozer het uitzicht op verandering, hoe gewilliger het oor is voor de roep om interventie van een hogere macht, Allahu Akbar.

Voor moslimmigranten in Europa is het geloof het beschermende schild tegen bedreigingen. Het geloof geeft een gevoel van trots, identiteit en solidariteit. ‘Hoeven gastarbeiders geen schort meer aan tegenwoordig’, riep mijn baas naar me toen ik mijn werkkleding was vergeten en in mijn alledaagse kleding voor hem stond. Wat voelde ik me naakt en vernederd! In zijn ogen was ik een ‘gastarbeider’ en kon ik hoe dan ook geen goed doen. Ik heb dit incident kunnen relativeren omdat ik Nederlandse vriendinnen had en daardoor wist dat niet iedereen er zo over denkt. Maar hoeveel migranten horen die tegengeluiden niet en sluiten zich af, waarmee de kloof wordt verdiept?

Met mijn vader ben ik steeds de dialoog blijven opzoeken. Ik voelde me niet ontmoedigd door zijn verboden maar bleef kalm uitleggen waarom ik het toch niet met hem eens was. Deze aanpak heeft voor mij succes gehad want ik zag hoe hij met de jaren veranderde en steeds meer vertrouwen kreeg in mij. Daardoor nam geleidelijk mijn vrijheid toe en kreeg ik kansen die ik anders nooit zou hebben gekregen.

De weg van de dialoog is niet de gemakkelijkste weg, maar wel de meest duurzame. Alleen via dialoog kan er begrip ontstaan en daarmee haal je de radicalen de wind uit de zeilen. Als we onze stekels blijven opzetten, roepen we meer en meer weerstand op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden