Geleerdheid

Studeren vraagt oude grond. Een heel oude bibliotheek dus. 'Kijk', zei de geleerde die een paar weken per jaar in de Vaticaanse bibliotheek werkt, 'eeuwen denken met mij mee....

KEES FENS

En ik zag duizenden prelaten en andere geleerden, uit de hele wereld en uit vele eeuwen, en in een kamer vol boeken de latere paus Pius XI, want die is er bibliothecaris geweest. 'Ik heb net een paar weken in de ''Bodleian'' gewerkt', zei mij nog gisteren een andere geleerde, wat achteloos, want hij maakt graag indruk. 'De eerste dag kan ik van geluk haast niets doen', voegde hij eraan toe. Maar dan verdween hij tussen stapels boeken, want nergens is zijn vak beter vertegenwoordigd dan daar.

In de stilte van de studiezaal hoort hij soms klokken luiden en de beschaving van honderden jaar geleerdheid blijft daarna tussen de oude gebouwen hangen. (Ik was eens in Christ Church College; achter een traliehek was een trap, op de muur hing een heel oud bordje 'The Old Library'. Een student, zwaar van gedachten, daalde de trap af).

Wie studeert, zoekt altijd het gezelschap van het verleden. Een bibliotheekliefhebber schreef mij te huiveren van de nieuwe nationale bibliotheek in Parijs. 'Ik zou er op geen enkele gedachte komen', zei een groot kenner van het boek mij dezer dagen. Daar ging haar trein naar Parijs, waar zij zich een week in de leeszaal van de Bibliothèque Nationale terugtrok, in die bekoorlijke rue de Richelieu. En zij zal schitterend van geluk en van de ideeën terugkomen.

Ik ken de leeszaal alleen van foto's; hij doet me altijd aan een hoffelijke feestzaal denken. Hoor je er nu en dan de glazen klanken van oude dansen? Wat moet geleerdheid daar elegant zijn.

Ik wou dat ik geleerd was.

Kees Fens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden