Gele pagina's, de fout van de week en onze eigen Seven Up

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

De nieuwe 'gele pagina's' van de V.

Het geel van lucas

Wie zijn meubels verplaatst en een muur geel verft, weet na een week wennen of het een goed idee was of een miskleun. Een restyling van een krant lijkt hier wel een beetje op. Maar het grote verschil is dat de bewoner, de lezer, er niks over te zeggen heeft. Alsof je na een vakantie thuiskomt en iemand heeft je bank ergens anders gezet en een flamboyante kleur gordijnen opgehangen.

Helaas zal dit nooit democratischer worden, of er moet een hoofdredacteur opstaan die per lezersreferendum de steunkleur op zijn pagina's bepaalt. Klinkt best sympathiek. Maar ik geloof in de smaak en de invallen van creatieve enkelingen. Zonder dat geen originaliteit, zeggingskracht, experiment, vooruitgang. Zo beleef ik al enige jaren genoegen aan een eigenwijs individu ter redactie, Lucas van Esch. Hij is de art director van V en Sir Edmund, dus u kent zijn handschrift, speels maar chic.

Wij wilden de V beginnen met nieuwspagina's voorin. Lucas besloot om er een geel kleurtje onder te leggen om in de veelheid van nieuwsberichten, nieuwigheden en rubrieken toch een eenheid te bewerkstelligen. Met een knipoog naar het gekleurde papier van Financial Times en Gazetta dello Sport.

Toen Lucas en V-chef Chris Buur mij van hun voornemen vertelden, deed ik nog een poging tot een bars: 'Ik wil wel eerst rustig naar een proefpagina kijken voor ik mijn krant geel laat schilderen'. We wisten alle drie wel beter. Tegen de virtuoos geformuleerde eigenzinnigheid van het duo Buur/Van Esch leg ik het vrijwel altijd af. Dus het werd geel. Lucas begon met 10 procent dekking, zoals dat heet, maakte het toen 2 procent lichter, later werd het 9 procent. Aan die pagina's zullen ze blijven sleutelen. En hoe oordeel ik als lezer/medebewoner na anderhalve week? Ik vind het fris en vrolijk ogen. Je weet waar je bent. Daarnaast voelt het nu al enigszins vertrouwd aan dat V zo begint. Dus voor mij is deze verbouwing geslaagd. Maar daar kan u anders over oordelen. Mailt u mij, ik ben benieuwd. Wij mogen dictators zijn bij het veranderen van de krant, we doen wel aan nazorg.

Namen verwisseld

De fout van de week stond op de voorpagina van dinsdag, althans in de eerste editie. Als auteurs van de opening krant stonden vermeld: Huib Kreling en Tom Modderkolk. Zodra ik de voorpagina kort na elf uur maandagavond op Twitter had gezet, kreeg ik een tweet terug van NRC-collega Tom-Jan Meeus: 'Check die namen nog even'. De verslaggevers heten Tom Kreling en Huib Modderkolk. Ik belde de avondchef, die snel de voorpagina overmaakte. De eerste tienduizenden kranten, en die gaan naar het noorden, hebben de verkeerde namen. De eindredacteur die de fout heeft gemaakt verzekert dat het niet kwam omdat Kreling en Modderkolk destijds samen van NRC waren gekomen, en hij hun namen had verwisseld als waren ze Jansen en Janssen. De namen waren in verkeerde volgorde aangeleverd (twee auteurs staan altijd alfabetisch op achternaam) en bij het omzetten was het misgegaan. Binnenin stond het wel goed. Voor wie de stukken nog niet heeft gelezen: doe dat alsnog. Kreling en Modderkolk gaven de afgelopen week in een tweeluik over windmolens een interessante inkijk in de merkwaardige situaties die ontstaan door overheidsingrijpen. Zoals de lucratieve handel in oude windmolens, veroorzaakt door de Noord-Hollandse maatregel dat voor iedere nieuwe molen twee oude moeten worden afgebroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden