NieuwsGele hesjes

Gele hesjes-protest Brussel loopt uit de hand

In Brussel is de rust vrijdagavond teruggekeerd nadat een demonstratie van de zogenoemde gele hesjesbeweging eerder op de middag uit de hand was gelopen. De politie moest betogers met traangas en waterkanonnen uit elkaar drijven.

Carlijne Vos
De originele gele hesjesbeweging neemt afstand van de relschoppers die slaags raakten met de politie in Brussel. Beeld AP
De originele gele hesjesbeweging neemt afstand van de relschoppers die slaags raakten met de politie in Brussel.Beeld AP

De demonstratie begon vrijdag eind van de ochtend rustig met zo’n tweehonderd betogers maar werd gewelddadig toen de groep in aantal was verdubbeld en werd tegengehouden in het centrum waar de gebouwen van de regering en de Europese instellingen staan. Betogers gooiden met stenen naar de agenten, staken twee politiebusjes in brand en richtten andere vernielingen aan. Er zijn zeker zestig betogers aangehouden, waarvan enkelen strafrechtelijk zullen worden vervolgd.

Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken noemde de rellen op Twitter ‘schandalig’. Hij sprak van ‘onbegrijpelijk geweld tegen agenten die hun best doen burgers en samenleving te beschermen’. Premier Charles Michel zei op Twitter dat de relschoppers gestraft moeten worden voor het ‘onacceptabele geweld in Brussel’.

De protestbeweging die is over komen waaien uit Frankrijk, lijkt in België leiderschap te ontberen. Aanhangers van de gele hesjes-beweging zouden via persbureau Belga hebben laten weten afstand te nemen van de rellen. ‘Dit is niet de beweging van de gele hesjes. Wij willen niet deelnemen aan dergelijke gewelddadigheden. We weten niet waar deze mensen vandaan komen. Het is zoals bij een voetbalwedstrijd, dan weet je ook niet waar die hooligans plots vandaan komen’, aldus een woordvoerder.

Vrees voor extreem links en rechts

De ‘gele hesjes’ protesteren net als in Frankrijk tegen de hoge brandstofkosten maar ook tegen de stijgende kosten voor levensonderhoud in het algemeen, lage salarissen en pensioenen. Afgelopen dagen vonden al rellen in Wallonië plaats nadat gele hesjes een deel van een snelweg en het belangrijkste brandstofdistributiecentrum in Feluy hadden geblokkeerd. Ook hierbij distantieerden officiële gele hesjes zich van de relschoppers. Alom wordt gevreesd dat de beweging in België wordt gekaapt door extreem rechtse – of linkse actiegroepen.

Een brandend politiebusje tijdens de demonstratie van de gele hesjesbeweging in Brussel. Beeld BELGA
Een brandend politiebusje tijdens de demonstratie van de gele hesjesbeweging in Brussel.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden