Gele bloemen bij verjaardag Ernest Louwes

De voor de Deventer-moordzaak veroordeelde Ernest Louwes heeft zondag bossen gele bloemen aangeboden gekregen op zijn verjaardag. De bloemen werden op de parkeerplaats voor de gevangenis in zijn woonplaats Lelystad neergelegd....

ANP

De ‘bloemenmanifestatie’ was op touw gezet door de actiegroep Ernest Louwes Vrij! De manifestatie trok zondag ruim honderd belangstellenden.

Een aantal inwoners uit Lelystad heeft zich het lot van de veroordeelde plaatsgenoot aangetrokken. De actievoerders hebben zich verdiept in Louwes’ zaak. Zij zijn ervan overtuigd dat hij onschuldig vastzit voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer.

Louwes werd aanvankelijk vrijgesproken van de moord op de weduwe, maar in hoger beroep werd hij toch veroordeeld, tot een gevangenisstraf van twaalf jaar.

De actiegroep Ernest Louwes Vrij! had had opgeroepen gele bloemen mee te nemen, ‘omdat dat de kleur van de gerechtigheid is’. Ook had de actiegroep een spandoek gemaakt met de tekst ‘Stop de nachtmerrie voor Ernest Louwes’.

Belangstellenden uit heel het land kwamen met een bosje gele bloemen, vooral zonnebloemen, en staken die in het hek voor de gevangenis. Louwes’ vrouw Anneke keek geëmotioneerd toe. ‘We hebben al jaren zijn verjaardag niet meer gevierd, dus dit doet mij goed. Maar het is toch ook een triest gevoel.’

In een toespraak hield Jetty Hoekstra van de actiegroep de politie, justitie, het Nederlands Forensisch Instituut en de rechtbank verantwoordelijk voor het leed dat Louwes volgens haar wordt aangedaan. ‘Dat wij hier nu moeten staan is een grof schandaal.’

Ernest Louwes kon de speech horen via de mobiele telefoon van zijn vrouw. Na afloop van de manifestatie sprak hij de aanwezigen toe. ‘Ik kan de bloemen niet zien, maar ik heb best een goede indruk. Onvoorstelbaar, iedereen heel erg bedankt.’

De bloemen mochten niet aan de poort worden afgegeven, maar werden op het hek achtergelaten. ‘Als een teken dat wij nog niet zijn vergeten wat rechtvaardigheid is’, aldus Hoekstra.

De raadsman van Ernest Louwes, Knoops heeft begin deze maand minister Donner van Justitie gevraagd de gevangenhouding van zijn cliënt om te zetten in elektronisch huisarrest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden