Geld

Advies aan de campagnevoerende politici: hoogste tijd voor het grote gebaar! Beloof onmiddellijk bakken met geld aan sportclub zus of sportbond zo....

Ik gok op Herben. Misschien heeft hij al her en der iets aardigs beloofd aan de squashbond of als bijdrage aan de sanering van FC Utrecht, maar dat is me dan ontgaan. Herben heb ik de afgelopen weken in ieder geval in de sportwereld gezien. Met een zware LPF-delegatie bij RKC, vervolgens zwemmend in de Noordzee en ten slotte ook nog eens zwaaiend met een vlaggetje in Thialf.

Kijk, die begrijpt hoe het werkt in de sport en die heeft trouwens ook het juiste sporthart. 'Waar zijn de tv-camera's?', hoorde ik hem bibberend uitbrengen alvorens hij op 1 januari in de Noordzee ging zwemmen. Het is precies die vraag die dezer dagen weergalmt in de Nederlandse sportwereld: waar zijn in hemelsnaam de tv-camera's?

Of is het u ontgaan dat het dezer dagen in de sportwereld alleen nog maar lijkt te gaan over geld, sponsors, vooral het gebrek aan beide, en hoe voor alles tv-aandacht kan worden opgeëist want dat genereert dan weer geld en sponsors.

Zelf word ik altijd heel erg treurig van die Doeland-reclameborden in héél lege ijshallen in héél verre landen maar het schijnt allemaal nodig te zijn om rondjes te kunnen rijden. Nog triester zijn die overhemdboorden met reclame-uitingen (darter Co Stompé, van wie ik tevergeefs hoopte dat hij vorig weekeinde alweer achter het tramstuur zat, heeft in de klerenkast mogen kijken van Jean-Marie Pfaff, van wie ik blijf hopen dat hij even een maandje of wat zoek raakt in de woestijn van de Dakar-rally) maar het schijnt nodig te zijn om sport te kunnen bedrijven.

Maar nu is het geld op.

FC Utrecht zit op zwart zaad, Thialf was bijna failliet, de biljarters kunnen geen boterham meer verdienen sinds Ben de Graaf bij Studio Sport is weggesaneerd, Olympia's Tour zoekt nog een hoofdsponsor, Top Volleybal Nederland is failliet, AZ en NAC staan op instorten, Gironingen kan de rekeningen niet betalen, de cricketbond zoekt bedrijven voor exposure op de werparm van de bowler maar moet toegeven dat er van dat WK vrijwel niets op tv komt, en als het zo doorgaat met de geldperikelen halen we straks in Athene nul medailles, waarschuwt NOC-NSF. Nul. Het geld voor het nieuwe zwembad in Eindhoven is ook nog niet rond.

Daarom mijn advies aan de campagnevoerende politici: beloof toch eens wat! Sport scoort. Althans, in het aantal stemmen. Of de belofte nagekomen kan worden zien we dan wel weer. Ik zeg het ook uit een oogpunt van veiligheid. Nog even en in ieder geval in Alkmaar en Breda breekt een volksopstand uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.