Geldzorgen tussen de lintjes en tranen door

Bij de huldiging van de olympische winnaars blijven zorgen over het topsportbudget niet onvermeld. 'Nu staan we nog in het licht.'

DEN HAAG - Maurits Hendriks, chef de mission van de Nederlandse olympische equipe, ging dinsdagmiddag in de Haagse Ridderzaal niet op zijn knieën voor de aanwezige politici. Maar hij had wel een duidelijke boodschap: 'De medailles van Rio worden gewonnen door de beslissingen van vandaag.' Vrij vertaald: als Nederland in Rio de Janeiro - waar de Spelen van 2016 zijn - meer medailles wil winnen dan de twintig van Londen, is een groter budget voor topsport vereist.


Het was de enige kritische noot tijdens een verder feestelijke huldiging in Den Haag. Windsurfer Dorian van Rijsselberge, turner Epke Zonderland, zwemtrainer Jacco Verhaeren, alle dames van het hockeyteam en hun coach Max Caldas werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zwemster Ranomi Kromowidjojo en wielrenster Marianne Vos, de andere gouden medaillewinnaars van Londen, hadden die status vier jaar geleden al verworven.


Even daarvoor had premier Mark Rutte de olympische medaillewinnaars gefeliciteerd. Volgens Rutte zijn veel mensen in Nederland geïnspireerd geraakt door de sporters. Hij roemde ook chef de mission Hendriks, omdat zijn doelstelling (de zestien plakken van Peking 2008, plus één) ruimschoots was overtroffen. 'Laten we afspreken: in Rio twintig medailles plus één', grapte de premier.


Die opmerking klonk onschuldig en was waarschijnlijk ook zo bedoeld, maar heeft voor de topsporters en hun begeleiders een andere lading. In vergelijking met atleten van concurrerende landen ontvangen Nederlandse sporters een relatief klein budget. Daar komt per september de langstudeerboete die veel topsporters boven het hoofd hangt bij. Tussen de vijfhonderd en duizend atleten krijgen zo'n boete, volgens berekeningen van sportkoepel NOC*NSF. Al lijkt de politiek op dat vlak terug te krabbelen nu de verkiezingstijd is aangebroken. Voorlopig gaat de omstreden regeling gewoon door.


'Ongepast'

Vandaar ook de oproep van Hendriks. 'In tijden van crisis is sport tot dusver redelijk ontzien', zei hij. 'Dat is positief, maar niet genoeg.' Hendriks voert naar eigen zeggen goede gesprekken met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de financiële toekomst. 'Maar ik reken ook op de hulp van het Nederlandse volk.'


Hij krijgt bijval van NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis. 'Als je de overheidsbudgetten ziet, dan verdwijnen de cijfers voor sport ergens ver achter de komma. Als Rutte in Rio meer medailles wil, dan moet hij ons de middelen leveren om die medailles te kunnen behalen. Ik vond zijn opmerking een beetje ongepast.'


Momenteel is jaarlijks zo'n 37 miljoen euro beschikbaar voor de Nederlandse topsport. Dat geld is afkomstig van het ministerie van VWS, De Lotto en de sponsors van NOC*NSF. Een land als Frankrijk krijgt alleen van de nationale loterij al 200 miljoen euro per jaar. De Britse premier David Cameron beloofde na de voor Groot-Brittannië succes verlopen Spelen, de komende vier jaar nog eens 590 miljoen euro in olympische sporten te steken.


Het veel kleinere Nederland blijft daarbij dus ver achter, waardoor concurreren lastig wordt. Het zijn zorgen waar eigenlijk niemand zich nu, tijdens de viering van de zojuist afgelopen Spelen, druk om wil maken. Toch doet men dat wel. 'Want', zoals Bolhuis zegt, 'nu staan we nog in het licht, straks is iedereen ons weer vergeten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden