Geldwisselaar kan schade claimen van centrale bank

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft tot twee maal toe ten onrechte geweigerd R. Sharma in te schrijven als geldwisselaar. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) heeft maandag bepaald dat de centrale bank Sharma een schadevergoeding van nog nader vast te stellen omvang moet betalen....

ANP

DEN HAAG

Het CBB heeft ook bepaald dat DNB Sharma nu moet inschrijven 'tenzij nieuwe feiten daaraan in de weg staan'. Omdat de geldwisselaar inmiddels in een Duitse gevangenis zit, heeft hij grote kans toch niet te worden toegelaten.

In juli vorig jaar ontnam DNB Sharma na zes jaar zijn vergunning omdat hij verdacht was geweest voor het witwassen van zwart geld. Dat hij daarvoor indertijd nog nooit veroordeeld was deed volgens het CBB niet af aan die beslissing.

DNB verklaarde maandag dat zij de uitspraak zal bekijken. 'Eéns ingeschreven is nog niet altijd ingeschreven', aldus de woordvoerder van DNB.

Het CBB vond de argumentatie van de centrale bank onvoldoende. In de eerste plaats omdat DNB zijn oordeel deels baseerde op indirect verstrekte en dus niet controleerbare informatie, afkomstig van de landelijke officier van justitie, mr. H. Smid. Dat mag niet, zo is al bij eerdere sessies gebleken.

De argumentatie dat Sharma volgens informatie van de Economische Controledienst betrokken zou zijn geweest bij volgens Smid verdachte bedrijven maar dat niet vermeld zou hebben, vond het college van beroep niet steekhoudend.

Vorig jaar is de wetgeving tegen witwaspraktijken aangescherpt met als gevolg een grote sanering onder de zelfstandige wisselkantoren. Van de 120 zelfstandige kantoren hebben 79 bij DNB om een vergunning aangeklopt. Daarvan zijn er 29 gehonoreerd.

DNB zit in een lastig parket. Vorig jaar juli oordeelde het CBB in een aantal eerdere zaken rond wisselkantoren dat DNB zich alleen rechtstreeks en niet indirect mag baseren op databestanden van de Centrale Recherche Informatiedienst, het NCID-register en de FinPol-databestanden. Maar de landelijke officier van justitie wil geen inzage geven. Daardoor kan vooralsnog elk wisselkantoor dat niet is veroordeeld - en waarvan dus niet is aangetoond dat het onbetrouwbaar is - met succes naar de beroepsrechter stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.