Geldwerver van Blair opgepakt

Blairs fondsenwerver Lord Levy is woensdag volkomen onverwacht gearresteerd in een corruptieschandaal dat nu ook direct de positie van de premier bedreigt....

Lord Levy werd na verhoor weer op borgtocht vrijgelaten. Zijn advocaat ontkende gisteravond iedere schuld en benadrukte dat Lord Levy niet in staat van beschuldiging is gesteld. ‘Hij wil volledig meewerken met het onderzoek. De politie heeft volkomen onnodig gebruik gemaakt van zijn machtsmiddelen’, aldus de raadsman.

Maar in Westminster werd gesproken van een politieke tijdbom. Blair nam eerder al persoonlijk alle verantwoordelijkheid voor de activiteiten van Lord Levy die behalve zijn fondsenwerver (Lord Cashpoint, luidt zijn bijnaam) ook zijn speciale gezant voor het Midden-Oosten, tennispartner en volgens velen beste vriend is. De lange arm van justitie klopt nu op de deur van Downing Street 10’, zei Alex Salmond van de Scottish National Party die in maart bij de politie aangifte deed van corruptie bij Labour.

David Davis, de Conservatieve woordvoerder, zei dat ‘Scotland Yard nu ook de premier zelf zal moeten verhoren’. ‘Dat kan niet anders. De politie neemt de zaak zeer serieus en dat moet grote onrust binnen Labour veroorzaken.’ Als de premier daadwerkelijk in een politieonderzoek betrokken raakt, maakt dat zijn positie vrijwel onhoudbaar.

Lord Levy werd gisterochtend gevraagd om zich voor verhoor in het lopende onderzoek te melden op een politiebureau. Daar werd hij gearresteerd, zodat de politie meer bevoegdheden had zijn e-mailverkeer door te nemen en documenten te achterhalen.

De hele zaak heeft te maken met geldgebrek bij Labour. Tijdens de parlementsverkiezingen van vorig jaar was al snel de bodem van de verkiezingskas van Labour zichtbaar.

Omdat giften openbaar moesten worden gemaakt en weinig zakenlieden als donateur van een politieke partij naar buiten wilden treden, benaderde Lord Levy met medeweten van Tony Blair een aantal zakenlieden met het verzoek in het geheim leningen te verstrekken. In totaal troggelde Lord Levy zo twintig miljoen euro los. Drie van de leningsverstrekkers werden door Blair daarna voorgedragen voor een adellijke titel die automatisch leidt tot een zetel in het Hogerhuis.

In maart trok de penningmeester van Labour hierover aan de bel, maar Blair ontkende haastig dat het een iets met het ander te maken zou hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden