Geldwagen wil ruimer toegang tot binnenstad

Waardetransporteur Brink's wil permanent toegang tot de binnensteden. Nu mag het bedrijf bij vijftig gemeentes (waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) uitsluitend tijdens bepaalde 'venstertijden' de winkelstraten in om geld op te halen of af te leveren....

Van onze verslaggever

De huidige situatie is voor Brink's onhoudbaar. 'We zullen straks ''nee'' moeten verkopen aan winkels in de binnensteden, als de gemeentes ons geen ruimere toegang geven', zegt Brink's-directeur J. van Werkhoven.

Hij maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van zijn medewerkers, maar loopt ook grote financiële risico's bij de huidige venstertijden.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde onlangs dat Brink's aansprakelijk was voor de overval in 1992 op een Brink's-geldloper bij de Aldi-supermarkt in Tiel. Volgens de rechter was Brink's te 'voorspelbaar' voor criminelen. Van Werkhoven stelt dat die voorspelbaarheid te wijten is aan de vastliggende gemeentelijke venstertijden. Vaak mag een geldwagen alleen tussen zeven en negen uur 's ochtends een straat in.

Voor de introductieperiode van de euro heeft Brinks samen met concurrent Geldnet en postbedrijf TPG wel onbeperkte toegang tot de binnensteden. Het kabinet heeft de bedrijven een tijdelijke wettelijke ontheffing verleend. Mede hierdoor kan Brink's tot 30 procent meer biljetten en munten bezorgen dan zonder deze ontheffing mogelijk zou zijn.

Van Werkhoven wil deze ruime toegang ook voortzetten na half februari, als de euro is ingevoerd. Als de vijftig gemeentes weer teruggaan naar het oude regime, dan vreest Van Werkhoven dat hij de binnesteden niet meer kan bedienen.

Verreweg de meeste gemeentes in Nederland, waaronder Utrecht, geven de waardetransporteurs wel ruime toegang.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden