Geldvraag: is een rechtsbijstandsverzekering wel echt nodig?

Ik heb een rechtsbijstandsverzekering, maar ik heb niet het gevoel dat ik er veel aan heb. Een klacht indienen kan ik zelf ook wel. Kan ik de verzekering niet beter opzeggen? Dat scheelt toch weer zo'n 250 euro per jaar.

Reinout van der Heijden
null Beeld anp
Beeld anp

Rechtsbijstandsverzekeringen hebben zeker hun beperkingen. Als het conflict over een klein bedrag gaat, kan de verzekeraar rechtshulp weigeren. De verzekeraar hanteert dan een claimdrempel (franchise) van 175 tot 200 euro. Bij een aankoop in een webwinkel met een lager bedrag geeft de verzekeringsjurist alleen raad, maar onderneemt hij geen actie. Sommige verzekeraars hanteren daarnaast nog een eigen risico.

Wie zelden juridische hulp nodig heeft, kan best zonder rechtsbijstandsverzekering. Veel advocaten en ook rechtsbijstandsverzekeraars Das en Arag zijn ook in te schakelen voor een klein consult van 30 tot 60 minuten. Dat kost dan 50 tot 150 euro per keer. Handig voor als u zelf wel uw mannetje staat, maar u in een brief wil laten weten dat u een jurist geraadpleegd heeft.

Als u niet zo'n doe-het-zelver bent, is een rechtsbijstandsverzekering misschien wel een idee. U kunt in ieder geval bellen, mailen of overleggen zonder dat het geld kost. Een advocaat inschakelen is net zoiets als boodschappen doen met een taxi. Het geeft een comfortabel gevoel, maar het tikt aan.

Het is verstandig om bij zo'n verzekering sommige dekkingen uit te sluiten. Wie al op leeftijd is, heeft misschien weinig baat bij rechtshulp voor werk en inkomen. Ook de dekking voor het onderdeel wonen is niet altijd nodig. Is het wel verstandig om een jurist in te schakelen in een conflict met de buren? Een goed gesprek is vaak effectiever.

Wie toch hulp wil op deze terreinen, is soms beter geholpen door specialisten zoals de vakbond (werk en inkomen) en de Woonbond (voor huurders). Je kunt vaak ook lid worden van zo'n organisatie als er al een conflict speelt, terwijl dat bij een rechtsbijstandsverzekering niet kan. Vraag dat voor de zekerheid wel even na voordat u zich als lid opgeeft.

Mensen met een laag inkomen kunnen door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. Het inkomen mag dan voor alleenstaanden niet meer zijn dan 26.900 euro en voor stellen of gezinnen niet meer dan 38.000 euro. Er geldt wel een eigen bijdrage, die sterk afhankelijk is van de hoogte van het inkomen en de soort rechtshulp. U krijgt korting op de eigen bijdrage als u eerst contact opneemt met het Juridisch Loket.

Kijk in ieder geval eens kritisch naar deze verzekering. Hoe zit het met de franchise en het eigen risico? Heeft u op alle gekozen onderdelen werkelijk dekking nodig? En kies liever voor jaarbetaling dan voor maandelijkse afschrijving. Ook bij jaarbetaling kunt u de verzekering na het eerste jaar ieder moment opzeggen. U krijgt dan het te veel betaalde bedrag naar rato terug.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden