Geldvraag: Is de hypotheek aflossen extra gunstig geworden?

In mijn aangifte inkomstenbelasting zie ik ineens een aftrekpost 'vanwege geen of kleine eigenwoningschuld'. Krijg ik nou een aftrekpost omdat ik de hypotheek deels hebt afgelost? Is dat iets nieuws?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Nee, die aftrekpost bestaat al sinds 2005 en staat bekend als de wet Hillen. Die is genoemd naar CDA-Kamerlid Hans Hillen die de wet destijds indiende. Het stimuleert het aflossen van de hypotheek.

Voor de hypotheekrenteaftrek geldt al sinds de invoering - volgend jaar precies 125 jaar geleden - een belangrijke beperking. Huiseigenaren moeten ook een soort belasting betalen voor hun woongenot: het eigenwoningforfait. De hoogte van dat eigenwoningforfait is afhankelijk van de waarde van de woning.

De hypotheekrenteaftrek wordt verminderd met het eigenwoningforfait. Zodra het forfait hoger wordt dan de betaalde rente, krijgt de huiseigenaar een aftrek vanwege geen of kleine eigenwoningschuld. Dat is de wet Hillen. Die aftrek zorgt ervoor dat de renteaftrek precies op 0 euro uitkomt. Het forfait is daardoor alleen een aftrekdrempel, nooit een werkelijke bijtelling bij het inkomen.

Stel, u betaalt 2.400 euro hypotheekrente per jaar. De WOZ-waarde van de woning is 400 duizend euro. Het eigenwoningforfait is 0,75 procent en dus 3.000 euro. Zonder de wet Hillen zou u over 600 euro belasting moeten betalen, en om dat te voorkomen, krijgt u een aftrekpost van diezelfde 600 euro.

De hypotheekrente is de laatste jaren sterk gedaald. Huiseigenaren die hierdoor nog weinig rente betalen, profiteren van deze wet. Hun hypotheeklasten gaan omlaag als ze aflossen. Ze verliezen geen hypotheekrenteaftrek, want die was weggevaagd door het eigenwoningforfait. Aflossen levert dus een zuivere besparing op.

Als ze later hun woning verkopen, hebben zij dankzij het aflossen meer overwaarde. Als ze dan in een goedkoper huis gaan wonen, houden ze een aardig bedrag over voor hun pensioen. Aflossen is dus een ideale oplossing voor senioren die eerder met pensioen willen of die meer te besteden willen hebben vanaf de AOW-leeftijd.

Wie een hoog inkomen heeft, profiteert nog meer van het aflossen van de hypotheek. Mensen die 52 procent belasting betalen, moeten nu elk jaar een deel van de betaalde hypotheekrente optellen bij hun inkomen. In 2017 is dat 2 procent, en dat wordt elk jaar een half procent meer; uiteindelijk loopt het op naar 14 procent. Hoe meer ze aflossen, hoe lager het bedrag wordt dat ze moeten bijtellen. Het is niet toegestaan de betaalde rente bij de aangifte te verzwijgen.

Zitten er nadelen aan aflossen? Eigenlijk niet, maar u moet wel een reserve aanhouden voor toekomstige uitgaven voor onderhoud en renovatie. Anders moet u later de hypotheek weer uitbreiden en dat is duur, gezien de bijkomende kosten voor hypotheekadvies, bemiddeling en hypotheekakte. Hou dus genoeg geld achter de hand om het onderhoud van de woning uit eigen zak te betalen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden