Geldvraag: Hoe verdelen we het geld rechtvaardig onder de kinderen?
Wij zijn 60-plussers en zitten er warmpjes bij. Hoe verdelen wij onze hulp aan de kinderen zo eerlijk mogelijk? De jongste heeft bijvoorbeeld geen studiefinanciering meer, die de oudere wel kreeg.
Het is logisch dat u uw financiële steun eerlijk wil verdelen. Geen favoritisme waarbij het ene kind meer krijgt dan het andere, omdat het liever is of meer zijn best doet.
In een toelichting op uw vraag vertelt u hoe verschillend uw kinderen zijn. De oudste dochter heeft eerst hbo gedaan en daarna een universitaire master. Zij heeft altijd alles betaald en profijt gehad van de studiefinanciering. Haar studieschuld is niet zo hoog.
De jongere zoon zit op de universiteit en valt onder het leenstelsel. Hij bouwt dus een hogere schuld op, omdat er na afloop van zijn studie geen basisbeurs meer wordt kwijtgescholden. Hij heeft een zorgeloos karakter, leert makkelijk, neemt een maximale studielening bij de DUO en verdient niets bij. Meer een zondagskind dan zijn zus.
Moet u de zoon extra geld geven, omdat hij geen basisbeurs kreeg? Ja, dat lijkt mij wel logisch. U kunt als ouders, wanneer u daarvoor het geld heeft, ongelijke omstandigheden in de maatschappij compenseren, zodat uw kinderen gelijke kansen hebben.
Een student oude stijl kreeg vier jaar een basisbeurs die bij tijdig afstuderen niet terugbetaald hoefde te worden. Dat voordeel is 14 duizend euro waard. In uw geval is het voordeel 10,5 duizend euro, omdat de master van uw dochter wel onder het nieuwe leenstelsel valt. De aanvullende beurs voor studenten met weinig verdienende ouders en het studentenreisproduct blijven een gift.
U kunt die 10,5 mille aan uw zoon geven als hij is afgestudeerd en gaat sparen voor een koopwoning. Biedt uw dochter als het kan hetzelfde bedrag aan in de vorm van een lening, zodat zij ook een opstapje heeft.
U kunt wel een kind voortrekken dat niet in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Het is eerlijk te zorgen voor kinderen die het minder goed redden. U kunt hun ook een groter deel van de erfenis geven. Zij hebben voor de erfbelasting een vrijstelling van 61 duizend euro, tegenover 21,4 mille voor ‘gewone’ kinderen. Deze vrijstelling is voor zieke of gehandicapte kinderen die grotendeels door de overledene werden onderhouden en die de eerste drie jaar na zijn overlijden niet in staat zijn de helft te verdienen van wat hun leeftijdsgenoten aan inkomen hebben. Zo staat het omschreven in de wet.
Betrek de grootouders van uw kinderen bij uw plannen. Het moet natuurlijk niet zo zijn, dat ook zij uw zoon gaan compenseren voor het afschaffen van de basisbeurs. Zij kunnen de kleinkinderen opnemen in het testament, want ook kleinkinderen hebben een vrijstelling van 21.371 euro. Daarnaast mogen ze favoriete kleinkinderen die vaak langskomen, best iets meer verwennen. Dat is hun verantwoordelijkheid.
Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids