Geldvraag Kinderopvang

Geldvraag: hoe krijg ik kinderopvang in de avonduren vergoed?

Als alleenstaande ouder heb ik kinderopvang nodig voor mijn avond- en nachtdiensten. Hoe krijg ik daarvoor een vergoeding van de Belastingdienst?

Spelende kinderen op een kinderdagverblijf. Beeld anp

U heeft recht op kinderopvangtoeslag als u werkt, dus in principe moet u een vergoeding kunnen krijgen. De opvang moet wel geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en een LRK-nummer hebben. Zonder zo’n nummer krijgt u niets.

De vergoeding via de kinderopvangtoeslag is behoorlijk royaal. Met een inkomen van 30 duizend euro per jaar krijgt u voor het eerste kind ongeveer 90 procent vergoed en voor het tweede kind zelfs 95 procent. Bij hogere (gezins)inkomens neemt het percentage af, maar zelfs ouders met meer dan 1 ton per jaar krijgen toeslag. Voor de inkomenstabellen en verdere informatie, zie www.boink.info/kinderopvangtoeslag.

De vraag is wel: hoeveel betaalt u per uur? De toeslag gaat uit van een maximum uurtarief en daarbij is geen rekening gehouden met opvang in avonduren of in het weekend. Die opvang is duurder. U moet die extra kosten dus betalen uit uw salaris, dat hopelijk wel hoger is door de ongewone werkuren. Flexibele opvang is ook duurder, terwijl mensen met een oproepcontract juist vaak geen hoog uurtarief krijgen.

U kunt alleen uren vergoed krijgen die aan opvang besteed zijn. De buitenschoolse opvang brengt soms voorbereidingstijd in rekening: die telt niet mee. Als u het kind om half zes ’s middags ophaalt, betaalt u vaak tot half zeven. Over het ongebruikte uur krijgt u wel toeslag. Verder hangt de vergoeding af van het aantal uren dat de minstwerkende ouder werkt. Het maximum aantal vergoede uren is 230 per kind per maand, maar dat wordt op jaarbasis berekend. U kunt dus soms wel meer dan 230 uur per maand aan opvang gebruiken.

Er bestaat 24-uurs kinderopvang voor mensen met onregelmatige werktijden. Het aanbod is nog niet zo groot. Probeer anders of een geregistreerd gastouderbureau iemand kan leveren. Als uw ouders of vrienden op onregelmatige tijden oppassen, dan krijgt u alleen toeslag als zij zich bij zo’n bureau aansluiten. Dan hebben ze ook de juiste kwalificaties nodig. Dat is niet zo eenvoudig, want het gilde heeft strenge toetredingseisen.

Daar zit wel wat beweging in. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken komt binnenkort met de wettelijke erkenning van ouderparticipatiecrèches. Daar passen ouders om beurten op elkaars kinderen. Zij worden vrijgesteld van het vaste gezichtencriterium en de opleidingseis voor pedagogische medewerkers. Door deze erkenning kunnen gebruikers van dit soort crèches kinderopvangtoeslag krijgen. Nu kan dat overigens ook al, omdat het wordt gedoogd.

Het is de vraag of de kinderopvangsector zich de komende jaren voldoende aanpast aan de flexibele arbeidsmarkt. Het is volgens staatssecretaris Van Ark niet de bedoeling dat allerlei informele vormen van kinderopvang erkenning krijgen. Dat zet ‘de deur open voor potentiële kinderopvanghouders die doelbewust kwaliteitseisen ontwijken’.

De toeslag zelf is niet het probleem. Het is vooral lastig om iemand te vinden die aan de criteria voldoet en ook nog bereid is om u uit de brand te helpen op de meest onmogelijke uren.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden