Geldmachine Aegon spuwt vooral dollars uit

Aegon presenteerde gisteren voor de vijftiende achtereenvolgende keer een winststijging. Ditmaal met de beloofde 25 procent tot 2,75 miljard gulden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het afgelopen jaar was met valutaschommelingen, een lage rente en financiële crises in diverse regio's nogal onrustig, maar de 'geldmachine' Aegon draaide gewoon door. Waar andere financiële bolwerken als ABN Amro en Rabo het met respectievelijk 4,5 en 8 procent meer winst moesten doen, verdiende de Haagse verzekeraar vorig jaar 25 procent meer. Conform de verwachtingen.

'Wij doen dus wat wij beloven', verklaarde een trotse topman K. Storm gisteren het gebrek aan nieuws, om vervolgens de net uit Mexico overgevlogen Aegon USA-baas D. Shepard wakker te houden met een por in de zij. Uit de verschillen in winstgroei bleek nogmaals het gelijk van Aegon om het bankieren grotendeels links te laten liggen en zich te richten op de Verenigde Staten, levensverzekeringen en pensioenen. 'Zoals u weet gaan wij graag uit dansen met banken, maar willen we niet met ze trouwen', grijnsde Storm.

Aegon - in 1983 ontstaan uit een fusie van Ago en Ennia - bestond in 1998 vijftien jaar en boekte voor de vijftiende achtereenvolgende keer een recordresultaat. De vaak als 'geldmachine' omschreven Haagse verzekeraar leunt daarbij steeds zwaarder op de Verenigde Staten. Amerika leverde vorig jaar voor het eerst meer winst op dan de Nederlandse activiteiten: 1,35 tegen 1,3 miljard gulden.

De winststijging van 40 procent in de VS was vooral te danken aan de eind 1996 overgenomen Amerikaanse verzekeraar Providian, die voor het eerst volledig meetelde in de cijfers. Met de twee weken geleden aangekondigde overname van Transamerica - 'we zijn er nog steeds vol van', zei Storm gisteren - wordt Amerika nog belangrijker. Als de aankoop van 19 miljard gulden naar verwachting in juli is afgerond, komt tweederde van de winst uit de VS.

Ook de resultaten in het Verenigd Koninkrijk, Aegons derde markt, stegen sterk. Doordat er weer wat meer winst van Scottish Equitable meegeteld kon worden steeg de winst er met 25 procent tot 229 miljoen gulden.

Daarmee vergeleken was de winstgroei in Nederland bescheiden: 12 procent meer, exclusief de resultaten van de verkochte FGH-bank en Labouchere, dat voor de zomer grotendeels overgaat naar het hoekmansbedrijf AOT. De groei was onder meer te danken aan het succesnummer Spaarbeleg. Dat groeide met meer dan 20 procent en telt inmiddels 1,4 miljoen rekeninghouders en een spaartegoed van meer dan 11 miljard gulden.

Aegon houdt zich voor meer dan 80 procent bezig met levensverzekerings- en pensioenproducten. De schadeverzekeringen deden het in Nederland iets beter, maar leidden in Spanje tot 12 miljoen gulden verlies door een strop bij de autoverzekeringen. 'De concurrentie is zo groot dat iedereen verlies lijdt. Dan gaat het weer wat beter, dan gaat het weer wat slechter. Ik hoop nog eens te promoveren op die varkenscyclus in de autoverzekeringsmarkt', mijmerde Storm.

Voor dit jaar belooft Aegon 18 tot 20 procent meer winst en 12 tot 15 procent meer winst per aandeel, waarvan 3 procent van Transamerica moet komen. Precies doen wat je belooft heeft ook een keerzijde, bleek gisteren op de beurs. De fraaie maar voorspelde cijfers werden beloond met een kleine koersdaling.

Maar ook die koers staat garant voor een virtueel nóg aantrekkelijker optiepakket voor het Aegon-personeel en de vier bestuurders. Die 'zelfverrijking' kwam vorig jaar onder vuur te liggen. Aegon kocht in 1998 voor ruim een miljard eigen aandelen in ter afdekking van het optieplan, maar daar liet Storm het gisteren bij. 'Dat ziet u wel in ons jaarverslag. Dat komt op 7 april, dus u kunt uw pennen alvast scherpen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden