Gelderse gemeenten mogen bordelen niet verbieden
De Gelderse gemeenten Elburg en Barneveld mogen geen algemeen verbod op bordelen opnemen in hun bestemmingsplannen. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald in een procedure die de gemeentes hadden aangespannen tegen de provincie Gelderland....
In oktober 2000 is het bordeelverbod geschrapt uit het Wetboek van Strafrecht. Sindsdien gelden bordelen als gewone bedrijven. Elburg en Barneveld vinden echter dat seksinrichtingen niet passen in hun gemeenten. Een groot deel van de bevolking van deze twee Veluwse gemeenten is streng christelijk.
De gemeenten wilden in hun bestemmingsplannen een algeheel verbod op bordelen opnemen op sociaal-maatschappelijke gronden, zoals aantasting van de zedelijkheid en het leefklimaat. De provincie was het daar niet mee eens, de gemeenten spanden daarop een procedure aan bij de Raad van State.
De Raad van State heeft de gemeenten nu in het ongelijk gesteld. Volgens de raad mogen bij het weigeren van een seksinrichting alleen ruimtelijke bezwaren een rol spelen. Daarvan is sprake als iemand bijvoorbeeld een bordeel wil openen naast een school of een kerk.
Dat Barneveld en Elburg de zaak hebben verloren, wil nog niet zeggen dat ze hun verzet opgeven en dat er onbeperkt bordelen kunnen worden geopend in de gemeenten. Barneveld heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een bepaling opgenomen dat binnen de grenzen van de gemeente maximaal één seksinrichting mag functioneren.
'Wij gaan ervan uit dat die regel voorlopig blijft staan', aldus een woordvoerder. Overigens bestaan er in Barneveld geen plannen voor het openen van een bordeel of een andere seksinrichting.
Elburg is nog een stap verder gegaan, zegt wethouder H. van der Veen. 'Wij hebben in de APV een bepaling staan dat bordelen geheel verboden zijn op grond van overwegingen van openbare orde. Wij hebben het dubbelop gedaan.'
Of die regel standhoudt, zal pas blijken als iemand een concrete aanvraag indient voor het openen van een seksinrichting. Tot nu toe is er ooit één aanvraag geweest, aldus Van der Veen.
'In 2000, vlak voor de ophefffing van het bordeelverbod, hebben we een aanvraag van iemand van buitenaf gehad voor een bordeel. Wij hebben hem gezegd te wachten tot we een gemeentelijk prostitutiebeleid hadden geformuleerd. Sindsdien hebben we er nooit meer van gehoord. We wachten het wel af.'