Gelderland wacht met besluit superstadion

Provinciale Staten van Gelderland hebben nog geen besluit genomen over het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten om voor de bouw van het Gelderland Stadion een renteloze lening van 25 miljoen te verstrekken....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Keulen kan zich voorstellen dat de fracties in de Staten twijfels hebben over de financiële onderbouwing. Keulen: 'GS hebben ook een te simpel voorstel voorgelegd. Het ging alleen om een lening van 25 miljoen voor vijf jaar rentevrij. Punt. Vanzelfsprekend willen de partijen weten wat er daarna gebeurt. Als er bijvoorbeeld betere resultaten zijn dan gepland.'

Deze week nog zit de stuurgroep met de banken om de tafel. Keulen erkent dat de verschillende bijdragen in de financiering van het prestigieuze project in elkaar grijpen, maar is niet bezorgd dat het besluit van de Staten invloed heeft op dat van de banken.

Sinds de Duitse onderneming Holzmann zich in 1994 terugtrok als bouwer van het stadion en Akzo zijn naam niet meer aan het stadion wilde geven, proberen Gelderse ondernemers samen met de provincie en een andere bouwonderneming, de Hollandsche Beton Groep, het stadion toch te realiseren.

Voor de kosten (130 miljoen) zouden de banken veertig miljoen moeten lenen en zouden de provincie achttien miljoen, het rijk 7,5 miljoen en het bedrijfsleven veertig miljoen moeten betalen. Een resterend gat van 25 miljoen, zou in de vorm van een renteloze lening van de provincie moeten komen.

Het CDA vindt dat het bij een subsidie moet blijven. De andere grote partijen delen dat standpunt niet. Zij zijn voor subsidie èn lening, maar konden maandag na een urenlange vergadering op basis van de informatie van GS geen beslissing nemen. Alleen de kleine partijen waren tegen alle steun. GroenLinks vreest dat het Gelderland Stadion een 'bodemloze put' wordt.

Als België en Nederland in 2000 het Europees voetbalkampioenschap krijgen toegewezen, moet het toernooi ook voor een deel in het Gelderland Stadion plaatsvinden. Keulen ontkent dat de bouw van het stadion daardoor onder tijdsdruk staat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden