Nieuws

Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweer op wolf schieten

De provincie Gelderland mag een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe voorlopig niet afschrikken met een paintballgeweer. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. De zaak was aangespannen door Stichting Faunabescherming.

Joram Bolle
Een wolf op de Veluwe. Beeld ANP /  Otto Jelsma
Een wolf op de Veluwe.Beeld ANP / Otto Jelsma

Volgens de provincie Gelderland is het schieten met een paintballgeweer de veiligste en nauwkeurigste optie om wolven af te schrikken. Dat is nodig omdat zeker één wolf ‘afwijkend gedrag’ vertoont. Dat wil zeggen: hij is niet bang genoeg voor mensen en komt te dichtbij.

Het paintballgeweer kan de wolf weer voldoende angst aanjagen voor de mens, is de redenering van de provincie. Stichting Faunabescherming stelt dat het gaat om een jonge wolf die gewoon nieuwsgierig is: natuurlijk gedrag.

Wolven kunnen minder angst krijgen voor mensen als ze worden gevoerd. Ze gaan mensen dan associëren met voedsel. Stichting Faunabescherming beschuldigt de directie van De Hoge Veluwe ervan de wolven bewust te voeren, zodat ze afwijkend gedrag vertonen en vervolgens kunnen worden aangepakt. De parkdirectie is niet blij met de aanwezigheid van de wolven omdat ze de populatie moeflons in het park bedreigen.

Alternatief: sluit deel van het park

De rechtbank zegt de signalen over het mogelijk afwijkende gedrag van de wolf serieus te nemen. De provincie heeft echter niet goed genoeg onderbouwd waarom het nodig is om de wolf af te schrikken en waarom dat met een paintballgeweer moet gebeuren. Onduidelijk is welke incidenten er tussen wolf en mens hebben plaatsgevonden en of het telkens om hetzelfde dier gaat.

Ook had de provincie moeten kijken naar alternatieven, zoals het afsluiten van een deel van het park. Dat zou wellicht ook kunnen werken om wolven af te leren mensen en voedsel aan elkaar te koppelen. Bovendien is het paintballgeweer nooit eerder voor dit doel ingezet. Wolven kunnen gewond raken of door hun roedel worden verstoten als ze een verfmarkering hebben, vreest de rechter.

De uitspraak van de rechter betekent niet dat er een eind is gekomen aan de discussie over het paintballgeweer. De methode is alleen voorlopig opgeschort. Om de wolf af te schrikken is een ontheffing van de Wet Natuurbescherming nodig, die door de provincie kan worden afgegeven. Dat deed de provincie op 27 oktober.

Vervolgens diende Stichting Faunabescherming een bezwaarschrift in tegen die ontheffing. Over dat bezwaar moet nog worden besloten door de provincie. De uitspraak van de rechter geldt tot zes weken na dat besluit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden