Gelderland gaat door met afschieten herten

De provincie Gelderland wijkt niet af van haar plan om het overschot aan edelherten in de nabijheid van het ecoduct Hulshorst op de Veluwe af te schieten. Dat liet een woordvoerster van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk na een overleg van Gedeputeerde Staten dinsdag weten.

Een hert op de Veluwe. Beeld ANP
Een hert op de Veluwe.Beeld ANP

De provincie heeft de Faunabescherming uitgenodigd voor een gesprek. Ze benadrukt dat er op het ecoduct, dat binnenkort opengaat, niet mag worden gejaagd. Dat geldt ook voor de gebieden eromheen. Volgens de provincie was de laatste dagen het beeld ontstaan dat de dieren op het ecoduct, een veilige oversteekplaats voor wilde dieren, worden neergeschoten. Daarnaast wil de provincie een informatieavond houden voor agrariërs en omwonenden om nog eens precies uit te leggen hoe het wildbeheer van de provincie er uitziet.

Landbouwschade
Gelderland heeft met boeren die dicht bij het ecoduct wonen, afgesproken dat herten die de passage gebruiken geen landbouwschade zullen veroorzaken. Dat gebeurt door bejagen van een overschot aan edelherten. Volgens de Partij voor de Dieren komt de afspraak erop neer dat 15 van de 25 edelherten worden doodgeschoten.

De provincie betreurt het dat er een koppeling wordt gemaakt tussen de jacht en de ecoducten. Maandag legde verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk nog eens uit dat 'balans noodzakelijk is in het wildbeheer'. 'Het is fantastisch dat op de Veluwe edelherten leven. Dat willen we zo houden. Het wildbeheer gebeurt door gespecialiseerde jagers.'

Eerder kwamen er talloze boze en verontwaardigde reacties binnen over het afschieten van de dieren, maar volgens de woordvoerster is het aantal negatieve reacties inmiddels afgenomen. 'Nu zijn er in toenemende mate vragen van mensen die willen weten hoe het zit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden