'Geldergate' spitst zich toe op bruiloft

De directeur van Gelderland Events, die onderhandelt met de provincie over een contract, betaalt deels de bruiloft van gedeputeerde Wim Scheerder....

Van onze verslaggever Mac van Dinther

De rechters bogen zich gisteren over de bruiloft van Scheerder op 29 juli 2000. Een groot feest met hapjes, drankjes en muziek in het chique Résidence Rosendael, helemaal zoals het een vooraanstaand bestuurder betaamt. Maar volgens de aanklacht heeft Scheerder het feest niet geheel zelf bekostigd.

Een deel van de rekening zou zijn betaald door de directeur van Gelderland Events, Eep Landman. Op een pikant moment, want Landman was in onderhandeling met de provincie over een langjarig contract. Dat riekt naar corruptie.

Vast staat dat Landman zich intensief bemoeide met de bruiloft. 'Landman regelde alles', verklaarde directeur Theo Jansen van de Résidence. 'Het was duidelijk dat hij er alles aan deed het Scheerder naar de zin te maken.'

In eerste instantie bood Landman aan de hele bruiloft te betalen, maar dat wilde Scheerder niet hebben. Vervolgens vroeg hij Jansen om Scheerder een vriendenprijs te rekenen. Jansen weigerde. 'Toen zei Landman: als jij het niet doet, dan doe ik het.'

Landman hield woord. Een paar dagen na de bruiloft belde hij de Résidence dat hij 4500 euro wilde betalen aan de bruiloft.

Het geld moest in vier termijnen worden bijgeschreven op rekeningen van de businessclub die door Landman werd gerund en in de Résidence bij elkaar kwam.

Aldus gebeurde, verklaarde een administratief medewerkster van de Résidence. Op Scheerders rekening van ruim twaalfduizend euro werd 4500 euro in mindering gebracht. Scheerder betaalde de resterende 7500 euro. Maar Landman bestrijdt dat dit is gebeurd.

De rekening aan Scheerder heeft als datum 31 juli. Dat is een paar dagen vóór Landman belde. Zijn bijdrage kán dus niet van de rekening zijn afgetrokken. Scheerder heeft de volle mep betaald en de Résidence heeft 4500 in eigen zak gestoken, aldus Landman.

Maar de Résidence-medewerkster had een simpele verklaring. Omdat het feest in juli was, moest de opbrengst bij de omzet van juli worden gerekend.

Vandaar dat de rekening was geantedateerd op 31 juli. In werkelijkheid had ze die pas begin augustus opgemaakt, na Landmans telefoontje.

Ten bewijze verwees ze naar de proeffactuur die ze meteen na het feest had opgesteld. Die bedroeg twaalfduizend euro, het bedrag dat de partij werkelijk had gekost.

Maar hoe kon Scheerder nou weten dat Landman had betaald, wilde de rechter weten? Waarom kreeg hij bijvoorbeeld geen creditnota, zoals wel was gebeurd met een bijdrage van 227 euro, een cadeau van een vriend? Die kwam binnen nadat de rekening al was verstuurd en kon niet meer worden verwerkt, verklaarde de medewerkster.

Het gebeurt wel vaker dat bijvoorbeeld ouders meebetalen aan een bruiloft, zei ze. 'Dat staat ook niet op de rekening. Dat is een verrassing.' Hooguit had Scheerder kunnen opvallen dat de rekening wel erg laag was. Scheerder heeft gezegd dat hij dacht dat de rekening zo laag was omdat er minder mensen waren dan verwacht.

Zodat de vraag blijft of Scheerder weet had van Landmans bijdrage, wat essentieel is voor de corruptieaanklacht. Hij wist het in ieder geval niet van de Résidence, zei directeur Jansen. Hij en zijn medewerkers hebben er niet met Scheerder over gepraat.

Scheerder houdt vol dat hij ervan overtuigd was dat hij zijn hele bruiloft zelf had betaald. 'Als ik corrupt was geweest in mijn positie had ik allang op de Bahama's gezeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden