'Geldergate' smet voor provincie

Het had er dezer dagen soms de schijn van dat voor de rechtbank in Arnhem niet drie verdachten, maar het hele provinciale apparaat terechtstond....

Mac van Dinther

De verhoudingen in het provinciehuis lijken aardig verziekt, getuige de verklaring van verdachte H. de S. 'Als het college zei: we gaan linksaf, dan zei 60 procent van het ambtenarenapparaat: die lui hebben nergens verstand van. We gaan naar rechts.'

Bestuurlijke problemen stonden mede aan de basis van de chaos in het evenementenbeleid. Gedeputeerde Staten wilden de provincie op de kaart zetten met miljoenen kostende evenementen. Het bureau dat het moest uitvoeren was Gelderland Events. De ervaringen met Gelderland Events-directeur Eep Landman waren prima, bovendien was het een Gelders bureau. Gedeputeerde Wim Scheerder werd op pad gestuurd om de klus te klaren. Maar ambtenaren lagen dwars.

Juristen vonden de gevolgde procedure onjuist. Europese aanbestedingsregels zouden met voetenworden getreden. De kritiek leek inhoudelijk, maar volgens Scheerder was er sprake van tegenwerking. 'Men wilde het niet. Maar dat gaat ze niet aan. Ambtenaren hebben een dienende functie.'

Een loopgravenoorlog tussen ambtelijke diensten was het gevolg, waarbij De S., die was uitgeleend aan Gelderland Events, steeds verder van het eigen kamp raakte. De douceurtjes die De S. kreeg van Landman hielpen daarbij: reisjes, etentjes, een auto. Misplaatste loyaliteitsgevoelens brachten hem ertoe documenten en handtekeningen te vervalsen, erkende hij tijdens het proces.

Niet duidelijk is in welke loopgraaf gedeputeerde Scheerder zat. Scheerder zegt dat de brief waarin hij ten onrechte stelde dat de provincie een contract had met Gelderland Events, was opgesteld door De S. Scheerder werd emotioneeltoen hem misleiding werd verweten. De S. beweert namelijk dat hij de brief, die was opgesteld om Gelderland Events uit de penarie te helpen, samen met Scheerder schreef.

Pikant is in dat verband het incident rond Scheerders bruiloft. Zeker is dat Gelderland Events-directeur Landman 4500 euro heeft betaald aan Résidence Rosendael waar het feest was. Volgens Landman had hij met goedvinden van Scheerder zakenrelaties uitgenodigd op eigen kosten.

Maar Scheerder houdt vol dat hij van niets wist en alles zelf heeft betaald, zonder aftrek van 4500 euro. Hij voelt zich belazerd. Overigens kwam er van de zakenrelaties bijna niemand opdagen, zodat Landman nu ook meent dat hij bedonderd is door de Résidence.

De rechtbank wil daar het fijne van weten en heeft drie personeelsleden van de Résidence gedagvaard en nader onderzoek gelast. Het proces zal daardoor niet deze week kunnen worden afgerond.

Zo sleept Geldergate zich nog langer voort, ongetwijfeld tot leedwezen van de provinciale bestuurders die vanuit hun raam uitkijken op het gerechtsgebouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden