Geldboete voor piloot met vals vliegbrevet
De politierechter op Schiphol heeft dinsdag de 41-jarige Zweedse piloot Thomas S. uit Milaan veroordeeld tot een boete van 2000 euro en een vliegverbod van een jaar. De rechter achtte bewezen dat de man jarenlang zonder geldig vliegbrevet heeft gevlogen.
S. werd op 2 maart op Schiphol aangehouden met een zelf vervalst brevet voor het besturen van grote verkeersvliegtuigen. Hij was wel opgeleid voor kleinere vliegtuigen. Na zijn arrestatie vertelde de Zweed dat hij meer dan dertien jaar met valse papieren heeft gevlogen voor Britse, Belgische en Italiaanse luchtvaartmaatschappijen. De zaak kwam aan het rollen na een tip van de Zweedse autoriteiten.
De straf is voor een deel gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die had daarnaast nog 13.000 euro boete en een celstraf van 90 dagen, waarvan 74 voorwaardelijk, geëist voor het gebruik van een vals vliegbrevet. De officier had verzuimd om in de omschrijving het tonen van dit valse vliegbrevet mee te nemen, wat voor de wet nodig is voor het feitelijk gebruik ervan. Daarom ontsloeg de rechter de piloot voor dat feit van rechtsvervolging.
De Zweedse piloot, die in Milaan woont, kwam niet opdagen. Als reden noemde zijn advocaat dat hij in Italië veel aandacht van de media had gekregen. Hij wilde niet tijdens de zitting opnieuw worden geconfronteerd met journalisten. De man is volgens zijn advocaat niet van plan ooit nog aan de slag te gaan als piloot.
Het motief voor het jarenlang vliegen zonder geldig brevet was dat de man vond dat hij en zijn gezin ergens van moesten leven. Hij zou geen geld hebben gehad voor het halen van een brevet om grote verkeersvliegtuigen te mogen besturen. Toen hij erachter kwam dat zijn brevet niet voldeed voor het besturen van grote vliegtuigen, zou hij al een baan hebben gehad als verkeersvlieger. Hij besloot toen maar het vereiste brevet te vervalsen. In het document zaten tik- en spelfouten, maar dat was niet eerder opgevallen.
In de dertien jaar dat hij met valse papieren vloog heeft de Zweed geen ongelukken veroorzaakt.