Geldboete geëist na brand bij de Kijfhoek

Spoorwegbeheerder ProRail en Keyrail, exploitant van rangeerterrein de Kijfhoek in Zwijndrecht, moeten allebei een geldboete van 900.000 euro betalen. Die eis legde de officier van justitie vandaag neer bij de rechtbank in Rotterdam naar aanleiding van de bijna-ramp op 14 januari 2011 op rangeerterrein de Kijfhoek. Ze acht de twee bedrijven verantwoordelijk voor de brand van een treinwagon met ethanol.

Een politieagent met een sjaal tegen eventuele giftige dampen regelt in januari 2011 het verkeer in Zwijndrecht. Op het nabijgelegen spooremplacement Kijfhoek stond een treinwagon met ethanol in brand. Beeld ANP
Een politieagent met een sjaal tegen eventuele giftige dampen regelt in januari 2011 het verkeer in Zwijndrecht. Op het nabijgelegen spooremplacement Kijfhoek stond een treinwagon met ethanol in brand.Beeld ANP

De bijna-ramp ontstond toen de wagon tijdens het rangeren tegen een lege wagon botste. De wagon met ethanol brandde urenlang. Daardoor moest een deel van de rijksweg A16 voor enige tijd worden afgesloten. Ook woningen in de directe omgeving werden ontruimd. De omgeving zat lang in spanning, omdat een ramp dreigde.

De autoriteiten vreesden enorme ontploffingen als lpg-wagons in de buurt het zouden begeven. De effecten zouden tientallen kilometers verderop zijn te merken, aldus de officier van justitie. Hoewel er geen gewonden vielen, liepen brandweermannen enorme risico's tijdens de bestrijding. Vooral het nat houden van de andere wagons zorgden voor grote spanningen onder de brandweerlieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden