Geld vrijgemaakt voor beveiliging bedreigde bestuurders

Burgemeesters, wethouders en raadsleden die worden bedreigd kunnen voor extra beveiligingsmaatregelen aanspraak maken op geld uit een speciaal fonds van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inspraakavond in de gemeente Wormerland. De auto van GroenLinks-raadslid Harold Halewijn werd in brand gestoken.Beeld anp

Ook zullen vanuit dit ministerie veiligheidsexperts gemeenten ondersteunen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het organiseren en beveiligen van een inspraakavond over een mogelijke nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers op hun grondgebied.

Deze toezeggingen heeft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag gedaan na een gesprek met vertegenwoordigers van het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters, de Wethoudersvereniging en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Door de discussie in gemeenten over de opvang van het gegroeide aantal asielzoekers is het aantal bedreigingen van lokale bestuurders de laatste tijd flink toegenomen en ook zichtbaar geworden, mede vanwege extra media-aandacht.

Bedreigingen

Onder meer burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten werd bedreigd vanwege het plan voor een mogelijke noodopvang van vluchtelingen. In de nacht van 26 op 27 oktober brandden twee auto's uit voor het huis van GroenLinks-raadslid Harold Halewijn uit de gemeente Wormerland. De brandstichting zou verband houden met zijn geëtaleerde sympathie voor vluchtelingen.

'De gebeurtenissen de laatste weken gaven voor mij de doorslag deze acties te ondernemen', zegt Plasterk. Het kan gaan om geld voor sterker glas in een woning, camerabewaking of extra beveiliging van een gemeentehuis of een locatie waar een inspraakavond wordt gehouden. 'Er is zo veel geld beschikbaar als nodig is', aldus Plasterk.

'Goed dat de minister ziet wat er aan de hand is', zegt burgemeester Jos Wienen van Katwijk namens het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Al eerder had het genootschap om steun gevraagd. Wienen beklemtoont dat het nog steeds een kleine minderheid is van de burgemeesters die te maken heeft met ernstige bedreigingen. 'Maar de impact is groot.'

Brandweermannen bij een van de auto's van Harold Halewijn.Beeld anp

Wienen is tevens blij met de extra steun voor gemeenten vanuit het Rijk bij het organiseren van inspraakavonden over asielzoekersopvang. Dat burgers nu heftiger reageren komt volgens hem door de grote aantallen asielzoekers die moeten worden opgevangen. Ook speelt de toegenomen invloed van internet mee, waar, zegt hij, 'niet altijd de juiste feiten rondgaan'.

'Hopelijk wordt er zelden een beroep gedaan op zo'n fonds', zegt wethouder Janny Bakker van Huizen namens de Wethoudersvereniging. Die maakte eerder bekend dat de afgelopen anderhalf jaar 65 wethouders zijn bedreigd.

Fonds

De vereniging pleit al langer voor een fonds waaruit beveiligingsmaatregelen voor lokale politici kunnen worden betaald. 'Vooral in kleine gemeenten is het in tijden van bezuinigingen voor een wethouder lastig om bijvoorbeeld 4.000 euro te vragen voor camerabewaking, als dat moet worden afgewogen tegen geld voor de plaatselijke muziekvereniging', zegt Bakker. Zij benadrukt dat niet alleen om asielkwesties wethouders worden bedreigd, maar ook om 'het toegenomen aantal zorgtaken voor gemeenten.'

Plasterk: 'Het mag nooit zo zijn dat een wethouder een bedreiging niet meldt omdat hij bang is voor een politieke discussie over geld voor bijvoorbeeld een kinderboerderij.'

Voorzitter Mark de Boer van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft bij de minister aangedrongen op meer nazorg voor raadsleden die te maken hebben met agressie en geweld. Ook hij is tevreden na het gesprek met de minister. 'De gevallen van bedreigde raadsleden die in de media verschijnen zijn het topje van de ijsberg', zegt hij. 'Het aantal bedreigingen nam de laatste jaren al toe, maar het vluchtelingenvraagstuk heeft het aantal verder vergroot.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden