'Geld voor migranten blijft hangen in Athene'

De Griekse en Italiaanse klachten dat de EU-landen hen in de kou laten staan met de migranten, leidt in Brussel tot gefronste wenkbrauwen. 'Laat ze eerst orde op zaken stellen in eigen land', is de reactie van betrokken EU-ambtenaren. 'Er ligt genoeg geld op de plank voor beide landen.'

Tot nog toe heeft Athene 33 miljoen uit de pot voor asielopvang en grensbewaking daadwerkelijk ontvangen. Beeld anp

Om te beginnen met Griekenland: tot 2020 kan het rekenen op 474,2 miljoen euro voor de asielopvang en grensbewaking. Tot nog toe heeft Athene 33 miljoen uit die pot (7 procent van het totaal) daadwerkelijk ontvangen. Los daarvan kreeg het nog eens ruim 19 miljoen aan humanitaire noodsteun voor migratie. De snelheid waarmee het geld vrijkomt, hangt af van concrete en onderbouwde verzoeken die Griekse regering indient, en daar schort het nogal eens aan. En eenmaal gegeven blijft het geld volgens Brusselse ambtenaren 'nogal eens hangen in Athene' terwijl het naar uitvoerders op eilanden als Lesbos moet gaan.

Voor Italië is 560 miljoen euro gereserveerd tot 2020, waarvan het 39 miljoen (7 procent van het totaal) heeft ontvangen. Daarbovenop kreeg de regering in Rome nog eens 19 miljoen aan noodhulp voor de migrantenopvang. Ook hier geldt dat het lang wachten is op goede Italiaanse voorstellen.

Tsipras klacht dat de overige EU-landen weinig haast maken met de spreiding van vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland over de rest van Europa, snijdt meer hout. Van de beloofde 160 duizend plekken zijn er 1.418 toegezegd, niet één nog door Nederland.

De EU-landen zijn sowieso niet bijster snel met het inlossen van hun beloften. Van de toegezegde 2,8 miljard euro om landen als Turkije, Libanon en Jordanië te helpen bij de vluchtelingenopvang en om te investeren in Afrika (migratie voorkomen) is 500 miljoen binnen. De Nederlandse bijdrage tot nog toe is 2 miljoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden