'Geld voor kunst op tv reserveren'

De Publieke Omroep moet jaarlijks 15,5 miljoen euro 'oormerken' voor tv-programma's over kunst en cultuur. Op die manier moet de naderende opheffing van de NPS worden opgevangen....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat stellen de makers van de huidige kunstprogramma's op tv, verenigd in de werkgroep Kunst, voor aan de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Zij pleiten ervoor 'de gehele kunstprogrammering onder te brengen in een nader uit te werken speciale voorziening, waardoor zij niet afhankelijk blijft van willekeurig aanbod en slinkende reclame-inkomsten'.

In de omroephervorming waartoe het kabinet onlangs besloot, sneuvelt de NPS, veruit de belangrijkste producent van tv-programma's over film, dans en serieuze muziek. De budgetten voor programma's worden verdeeld over drie 'boxen': A voor nieuws, B voor opinie en debat en C voor cultuur, educatie en andere informatie. Het NPS-budget gaat naar box C. Vanaf 2009 kunnen tv-producenten met of zonder zendmachtiging bieden op dit geld met programmavoorstellen, waaruit de raad van bestuur van de Publieke Omroep een selectie maakt.

Volgens vele betrokkenen leidt dit nieuwe systeem onherroepelijk tot een dramatische uitholling van het kunstaanbod op de televisie. Echte culturele programma's trekken doorgaans een klein publiek en hebben niets met 'identiteit' te maken. Bovendien komt de daling van de reclame-inkomsten, vooral door de komst van de nieuwe zender Talpa van John de Mol, volledig ten laste van box C.

Daarom bepleit de werkgroep Kunst van de Publieke Omroep een geoormerkt budget onder te brengen in box A of B. 'A zou het beste zijn, want de kunstprogramma's zijn eerder informatief dan opiniërend', zegt Henk van der Meulen, eindredacteur Muziek en Dans van de NPS en lid van de werkgroep. 'Maar dat maakt ons niet zoveel uit. Als er maar een hek om het bedrag heen staat, zodat het niet kan weglekken naar bijvoorbeeld tv-spelletjes.'

Het bedrag van 15,5 miljoen waarop de werkgroep uitkomt, is een optelsom van wat de huidige publieke zendgemachtigden dit jaar investeren in kunst en cultuur op televisie: acht miljoen euro van de NPS, vier miljoen van de AVRO, 3,5 miljoen van de VPRO en zo'n drie ton ieder van de VARA en de NOS.

Bovendien moet van de kunstprogramma's die met dit geld kunnen worden gemaakt, een gegarandeerd minimum worden uitgezonden op de meest bekeken tijden tussen zeven en twaalf uur ' s avonds. De werkgroep stelt dat minimum op jaarlijks twee keer veertig afleveringen van een uur op de publieke netten 1 en 3, en één keer dat pakket op net 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden