Geld voor Irak in badkamerkastjes

Miljoenen dollars die waren bedoeld voor de wederopbouw in Irak zijn door fraude, slordigheid en spilzucht verloren gegaan. Een verantwoordelijke had 2 miljoen dollar opgeborgen in een badkamerkastje, een andere functionaris bewaarde meer dan een half miljoen dollar in een niet afgesloten klusje....

NYT

En nieuwe rapportage van de speciale inspecteur voor de Iraaksereconstructie, die deze week is gepresenteerd, beschrijft de praktijken in 2003 en 2004 in Irak. In veel huizen en kantoren slingerden grotestapels honderd dollarbiljetten rond en van financiële verantwoording wasnauwelijks sprake. Een aannemer ontving meer dan 100 duizend dollar om eenolympisch zwembad te restaureren, maar hij poetste alleen de pompen. Tochwerd de klus in de administratie als afgerond geboekstaafd.

Het bureau van de speciale inspecteur onderzocht meer dan tweeduizendcontracten met een gezamenlijke waarde van 88 miljoen dollar. Volgens deonderzoekers zijn in een aantal gevallen sterke aanwijzingen van fraudeaangetroffen.

Het rapport beschrijft verlaten bouwprojecten en grote sommen verdwenengeld. Een functionaris zou 100 duizend dollar in eigen zak hebben gestoken.Een Amerikaanse soldaat die het Iraakse boks-team moest begeleiden, zou 20duizend tot 60 duizend dollar hebben vergokt op de Filipijnen.

Veel van de onderzochte projecten zijn gesitueerd in de omgeving van dezuidelijke stad Hilla, maar in andere provincies zouden de problemenvergelijkbaar zijn, zeiden betrokkenen tegen The New York Times.

'Het treurige hiervan is dat elke dollar bestemd voor de reconstructiehoognodig is in dit verwoeste land', aldus een van de deskundigen.

In juni 2004 betaalde een Amerikaanse functionaris ruim 660 duizenddollar voor de restauratie van het ziekenhuis van Hilla, waarbij ook eenlift moest worden vervangen. Een paar dagen voor het bezoek van deinspecteurs was de lift de schacht ingestort, waarbij drie dodelijkeslachtoffers zijn gevallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden